Tahle „polňačka“ sice není jen uježděná hlína, ale k autostrádě má daleko. Třeba proto, že ji využívají i zemědělci se svými těžkými stroji. A také proto, že se oběma obcím nechce investovat do velkých oprav. „Pořád je to lepší cesta než ta z Poříčí do Bukovan,“ popsal řidič Karel, ale příjmení sdělovat nechtěl.

Už brzy bude on i další řidiči muset na tuhle zkratku k silnici E55 a dálnici D1, zapomenout. Ne kvůli strachu o tlumiče, ale kvůli dalšímu výstavbě kanalizace a vodovodu. „Ulici Pod Lutovem musíme kvůli stavbě zcela uzavřít,“ potvrdil starosta Poříčí Jan Kratzer.

Děti ze Základní školy Trhový Štěpánov bojují se špatným parkováním vlastnoručně vyrobenými letáčky.
Žáci z Trhového Štěpánova brojí proti špatnému parkování

A i když příjezdy k Lutovu osadila pověřená firma značkami o uzavírce už v pondělí, včera je otočila tak, aby nemátly řidiče. Cesta je totiž stále průjezdná a uzavřena bude až v okamžiku, kdy se k sobě přiblíží práce probíhající ze dvou směrů. „Co budu dělat, až se to stane? Znám to tam, takže si poradím,“ plánuje počítačový expert Karel.

I když, jak přiznal starosta Poříčí Jan Kratzer, uvažoval investor také o pouze částečné uzavírce silnice s usměrněním provozu pomocí přenosnými semafory, tahle možnost nakonec padla. Kvůli terénu, který u Lutova je.  „Protože budujeme gravitační, levnější variantu kanalizace, bez přečerpávacích stanic, musíme jít v ulici Pod Lutovem, která je poměrně dlouhá a rovná, k tamní čistírně odpadních vod, hluboko do země. Proto bude rozkopaná větší část ulice, a právě proto je potřeba ulici pro provoz aut zcela uzavřít,“ vysvětlil Jan Kratzer.

Zahrady i svatoprokopská jeskyně v Sázavě se ojediněle otevřely veřejnosti.
Klášterní zahrady chtějí obnovit a zpřístupnit lidem

Stavba v ulici Pod Lutovem je první ze tří etap, které v dané lokalitě poříčská radnice plánuje. „Obslouží z převážné většiny trvale žijící obyvatele,“ sdělil starosta s tím, že bude zároveň výchozím dílem pro další, navazující druhou etapu, která pomůže rekreační osadě Lutov. „Ji, ale také třetí etapu, odkanalizování osady Hvozdec, bychom chtěli realizovat do pěti let,“ dodal starosta Poříčí nad Sázavou Jan Kratzer.

Dílo, které přivede vodu a odvede splašky z jedné části Poříčí, přijde obec včetně DPH na 7,5 milionu korun. Dotace na něj obec nemá. Výstavba první etapy by měla sice definitivně skončit až 31. října, ale úplná uzavírka silnice Pod Lutovem by podle nepsané dohody investora, zhotovitele se zemědělci měla skončit do začátku žní, tedy zhruba do druhé poloviny července.

Starou kluzkou dlažbu nahrazuje nová s výrazně lepšími protiskluzovými vlastnostmi.
OBRAZEM: Bazén bude bezpečnější díky nové protiskluzové dlažbě