Svou činnost zahájí na začátku roku 2014. V současné době finišují stavební práce a objekt bude v nejbližší době zkolaudován, uvedla Martina Kulhavá, ředitelka společnosti CESTY SKLA, o.p.s., která bude sklářské centrum provozovat.

„Část dokončovacích prací bude ještě na stavbě pokračovat. Následovat bude vybavení interiérů – v expoziční části se bude jednat o vybavení výstavních prostor výstavním mobiliářem, v dílenské části pak hlavně o instalaci technologií – sklářských pecí, strojů a dalšího zařízení," dodala Martina Kulhavá.

Už několik měsíců se připravují produkty, které bude nové sklářské centrum nabízet. V interaktivní expozici skla budou vystavena díla ze sbírky Crystalexu. Doplní je další předměty vybrané s důrazem na zážitkovou rovinu, které návštěvníky seznámí se sklem jako materiálem. Základním spojujícím prvkem budou odpovědi na otázku „Jak", tedy Jak se dělá?, Jak vzniká? Jak funguje?…, které nabídne expozice určená pro odborníky i širokou veřejnost. Pro děti ze základních a středních škol jsou připraveny projektové hry vycházející z výukových programů navazujících na Rámcový vzdělávací program, které budou rozčleněny do tří věkových kategorií.

Součástí centra je i dílenská část, kde budou probíhat rezidenční pobyty pro výtvarníky, kurzy pro širokou veřejnost, workshopy, sympozia, konference a další aktivity prezentující sklářské řemeslo.

Provozovatelem Centra sklářského umění v Huti František bude obecně prospěšná společnost Cesty skla. Jejím zakladatelem je Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Ve správní radě jsou vedle zástupců nadace také sklářští odborníci a představitelé partnerů nadace, kterými jsou Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a Česká sklářská společnost.

Huť František postavil v roce 1882 Josef Kavalier a dal jí jméno po svém otci. Po vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal ale význam hutě František klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Náklady na vybudování centra jsou kolem 130 milionů korun a z většiny je pokryje dotace z Integrovaného operačního programu.

JAROSLAVA TŮMOVÁ