„Už v pátek 24. července večer budou oslavy zahájeny v kostele Svatého Jakuba Staršího vystoupením dětské scholy při zdejší farnosti a poté zahrají Kateřina Kosová a její virtuózky a saxofonový kvartet a učitelé ZUŠ Vlašim," informoval čechtický starosta František Nebřenský a upozonil na to, že po dobu oslav od pátečního poledne do 18. hodiny v neděli bude čechtické Náměstí Dr Tyrše pro dopravu zcela uzavřeno. Objízdná trasa bude vyznačena po místních komunikacích městyse.

Hlavní oslavy se však uskuteční v sobotu 25. července po poledni na čechtickém náměstí, kde na hlavním pódiu vystoupí žáci a učitelé ZUŠ Vlašim, dechová hudba Sebranka, Jakub Smolík a kapely Royal Dixieland Jazz Band, staropražské Dupeto, Zelenina, Generace nebo Keks.
„Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program. Otevřeno bude mít zámek, chystá se otevření kostela Sv Jakuba Staršího, zpřístupnění zvonice, uzkázka dobových řemesel, v sokolovně máme historickou výstavku, bude tu přehlídka historické hasičské techniky, výstava keramiky Majky Blažejové a mnoho dalšího," prozradil čechtický starosta.

Čechtice jsou čerstvým držitelem oranžové stuhy za spolupráci obce a zemědělského subjektu v krajském kole soutěže Vesnice roku. První zmínka o farní vsi Čechticích pochází z roku 1315, kdy byla obec byla majetkem rodu vladyků z Čechtic. Městys dnes spravuje třináct osad a je sídlem mikroregionu Želivka.

Karel Chlumec