Dotačních programů, které by se daly nasadit na záměr Poříčí, není mnoho. Ale obec má ještě pádnější důvod, proč na spolufinancování s krajem, státem či Evropskou unií nekývla. Nechce se na dalších dvacet let nechat svazovat dotačními podmínkami. Také proto, že obecní kasu přijde akce na dost peněz.

„Proto chceme, aby výsledek našeho úsilí sloužil lidem z Poříčí nad Sázavou za podmínek, které budou vyhovovat celé naší obci,“ vysvětlil poříčský starosta Jan Kratzer. „Nechceme, aby nám poskytovatel dotace diktoval, koho a za jakých podmínek v objektu můžeme ubytovat,“ upozornil s tím, že v rámci využívání dotací, by se obec nevyhnula ani řadě kontrol ze strany financů či riziku, že by nedokázala dostát dotačním podmínkám po celou dobu udržitelnosti projektu.

Radary u Prahy poblíž Jesenice a Modletic jsou umístěné na portálech přes dálnici.
Z nejchytřejších měřičů rychlosti v zemi se začínají sypat pokuty

Teď je však sídlo nad řekou ve fázi hledání. Na začátku října vyhlásilo veřejnou soutěž na firmu, která dokáže za pro obec přijatelných podmínek přestavět uvedený dům s plochou 52 krát 15 metrů. Za jeho přestavbu je Poříčí ochotné zaplatit 50 milionů korun. V tendru by však měl dostat přednost ten, kdo předloží nejvýhodnější podmínky. Také proto obec očekává snížení finálních nákladů.

Pokud s výběrem vítězné společnosti bude souhlasit i zastupitelstvo, už v lednu roku 2021 by stavba měla začít. Dokončena by pak měla být v září roku 2022.

Už od začátku před třemi roky obec plánovala využít objekt na byty pro seniory. Studii, která kvůli tomu vznikla proto konzultovala právě s nimi. Ale také s pracovníky pečovatelské služby, architekty i se samotnými lékaři. Cílem bylo nabídnout jim kvalitní zázemí a tím je v obci udržet. To i některá větší sídla neumí.

Ilustrační foto.
Některé domovy pro seniory na Benešovsku žádají o personální pomoc

„Zaplaťpánbůh máme tu lékaře dětského, praktického i zubního,“ řekl Jan Kratzer. Upozornil ale, že jejich ordinace jsou nyní v historickém objektu bývalé školy, kterou využívá i obecní úřad a jak starosta přiznal, podmínky tam pro ně zcela vyhovující nejsou.

Také proto byli lékaři už při prvním plánování. S obcí se domluvili i na technických podmínkách i velikosti ordinací. „Vážíme si toho, že tu lékaře máme. Jsme už poměrně velikou obcí a tak považujeme za základ mít tu školu, školku, kostel a také lékaře. Také proto zdravotníci na úřadě platí symbolické nájemné. Předpokládám, že se na obdobných podmínkách v nových ordinacích shodne i obecní zastupitelstvo,“ dodal starosta Poříčí nad Sázavou.