Krátce před osmnáctou hodinou mohli ti, kteří zvedli oči k obloze vidět seskupení olověných mraků, které při troše fantazie připomínaly chobot tornáda.

Smysly jitřilo také hřmění, které nepřicházelo opakovaně po úderu blesku, jako při klasické letní bouřce, ale znělo bez přestávky možná více než půl hodiny. Byl to jen subjektivní vjem, skutečnost?

Odpověď poskytl Benešovskému deníku Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

„Jednalo se nejspíš o zvuk přicházející po jednotlivých výbojích. Bouřky přecházely přes celou Evropu. Bouřková činnost se projevovala už dopoledne nad Německem a poměrně silná bouřka zasáhla nejen střední, ale prakticky celé Čechy. Blesků při ní bylo tentokrát tolik, že se zvuk hromů ve výsledku slil do jednoho kontinuálního zvuku. Pak to vypadalo, jako by hřmělo nepřetržitě. Zvuk hromů je slyšitelný až na dvacet kilometrů. Tentokrát to nebylo tak, že by se zablesklo a pak za nějaký časový úsek přišel hrom. Blesků bylo hodně a zvuk z nich na sebe bezprostředně navazoval," řekl Mejstřík.

Silný nárazový vítr ohýbal, lámal a vyvracel stromy v neděli večer. Ale také stál za zraněním dvou lidí.

K tomu došlo v zatáčkách za Krhanicemi. Škodu Octavii tam při cestě na Čakovice zasáhla část zlomeného stromu.

„Dva zraněné odvezlo jiné auto do nemocnice a my jsme tam s kolegy čekali až do dvaadvaceti hodin na nehodovku," popsal událost člen SDH Krhanice Jiří Mlejnek.

Řidiči kvůli neprůjezdné silnici hledali cestu přes řádně uzavřenou silnici z Týnce na Čakovice. Ale i tam odklízeli hasiči z SDH Pecerady stromy popadané na vozovku.

Jejich kolegové tak činili na silnici mezi Tismí a Neveklovem, v Týnci nad Sázavou, u Čtyřkol, mezi Veliší a Vlašimí, na silnici ze Znosimi do osady Polanka či u Arnoštovic.

Obavu o bezpečnost dětí kvůli padajícím stromům měli vedoucí dětského tábora Duha u samoty Sedliště u Sázavy. Bouřkou postižených míst ale bylo více a ještě včera se vlivem podmáčeného terénu zřítil strom na cestu podél řeky Sázavy od zříceniny Zbořeného Kostelce do Nespek.