„Od nás startují cyklisté historicky podruhé," uvedl starosta Načeradce Jiří Jelínek s tím, že i když Blanický cyklorytíř vznikl v Kondraci v roce 2006 v rámci otevření nové cyklotrasy a turistické ubytovny, obce na jeho trase se dohodly, že start bude každý rok z jiného místa.

„Počet účastníků rok od roku stoupá. Zatímco před osmi lety se postavilo na start zhruba sto cyklistů, loni jich bylo už 620. Ale to byl rekord. Letos s takovou účastní nepočítáme. Jednak ráno pršelo a hlavně v okolí je řada jiných akcí. Pochod Praha-Prčice, na Klokočkově Mlýně mají Mlynářský den, protože 16. květen byl až do roku 1925 označovaný jako svátek svatého Jana Nepomuckého, patrona všech mlynářů a v Novotinkách na statku pana Sýse je farmářský den," postěžoval si starosta.

Ještě než ale odstartoval závod pro všechny malé i velké příznivce cykloturistiky, kterého se letos zúčastnilo 86 dětí a 329 dospělých, starosta obce přestřihl symbolicky pásku jako vstup do městyse Načeradec.

„Titul městys se v celé republice přestal používat v roce 1948. V roce 1953 byl zákonem úplně zrušený, aby v letech 2003 nebo 2004 bylo umožněno obcím, které kdysi tento status měly opět požádat o jeho navrácení" začal popisovat spletitý osud titulu Jiří Jelínek a pokračoval. „Nám se podařilo žádost prosadit na zastupitelstvu až v prosinci 2011, protože v roce 2005 a 2007 to zastupitelé neodsouhlasili."

„Loni jsme tedy o status požádali a 17. listopadu nám byl přidělený. Ale z rukou Miroslavy Němcové, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsme ho převzali až v březnu letošního roku," poznamenal starosta Načeradce a zdůraznil, že se jedná pouze o prestižní titul. Žádné peníze do rozpočtu obce či jiné výhody z něho neplynou.

„Historicky Načeradec městys vždycky byl, tak proč se k tomu nevrátit," dodal Jelínek.

Trasa 8. ročníku
Trasa pro dospělé 34 kilometry
Načeradec, Pravonín, Vracovice, Kondrac, Ostrov, Velíš, Louňovice a Načeradec.

Trasa pro děti 9 kilometrů
Načeradec, Karhule, Lesáky, Načeradec.

V Načeradci startoval v sobotu 18. května nejen osmý ročník Blanického cyklorytíře, ale slavilo se tam i znovuzískání statutu městytse a křtila se tam nová hasičská Tatra.

Blanický rytíř pasoval Davida a Milana cyklorytíři už počtvrté

Načeradec – Osmý ročník cyklistického závodu Blanický cyklorytíř si nenechali ujít ani David a Milan. Kamarádi, kteří se na trasu dlouhou čtyřiatřicet kilometrů vypravili už čtyřikrát.

Co vás přimělo postavit se na start Blanického cyklorytíře?

Milan: Já jezdím k Davidovi tady kousek na chalupu, mám rád tento kraj a cyklorytíř mě baví, že je to takový pohodový závod, kde máme čas si dát po cestě pivko.
David: S tím může jen souhlasit. Navíc na kole jezdíme poměrně hodně a baví nás to.
Milan: A taky doufáme, že tady potkáme nějaká hezká děvčata. Ale to tam nepište (smích).

Za jak dlouho trasu ujedete?

Milan: My nejedeme na čas, ale na pohodu. Navíc my už máme deset kilometrů za sebou. Na kole jedeme už z Davidovo chalupy.
David: Ale jinak tak dvě a půl, tři hodinky.

Jeli byste, i kdyby pršelo?

David: Kdyby pršelo hodně, tak bychom byli na vážkách.
Milan: Určitě ano.