Nekončící fronty lidí, zmatky, nervozita a nadávky žadatelů. Tak nic z toho Úřad práce (ÚP) Benešov nezná. A to i přes skutečnost, že od 1. ledna tohoto roku přešlo vyplácení sociálních dávek a příspěvků, z úředníků městského úřadu na zaměstnance úřadu práce. „Část sociálních dávek a to dávky státní sociální podpory jsou pod ÚP už mnoho let. Ale od 1. ledna přešly pod ÚP ještě další nepojistné sociální dávky,“ uvedla na vysvětlenou Eva Ulrichová, zástupkyně ředitelky ÚP Benešov s tím, že se jedná o tři zásadní úseky. Dávky hmotné nouze, dávky pro zdravotně postižené a příspěvky na péči.

„Pochopitelně je to hodně práce navíc, ale myslím si, že jsme se s tím vypořádali vcelku dobře. Dokonce nás i jeden zdravotně postižený člověk pochválil, jak máme vše bezchybně připravené,“ pochlubila se Ulrichová.

Aby se benešovský pracák vyvaroval těžkostem, kterým na začátku roku musely některé ÚP čelit, znamenalo to především důkladné proškolení všech pracovníků na příjem žádostí na další nepojistné sociální dávky.

Ty v těchto dnech v Benešově postupně zpracovávají a příspěvky, společně s dávkami bez větších problémů vyplácí.

„Jsme tady často přesčas, někteří z nás i o víkendu, ale to je běžná praxe,“ podotkla pracovnice ÚP.

Benešovský úřad práce, který už od loňského dubna spadá pod ÚP Příbram nepodcenil přípravu na nové kroky, které pro ně od 1. ledna 2012 Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo, a jak vidět, udělal dobře.

Neví, co jsou to dlouhé fronty nervózních klientů, z nichž se někteří dožadují svých dávek ne příliš vybíravým způsobem.

„Museli, a stále tomu musíme věnovat spoustu času, často i na úkor svého volna, ale na to jsme zvyklí. Když si státní sociální podpora v říjnu loňského roku procházela přechodem na nový informační systém, tak jsme byli v práci také často do noci nebo i o víkendech,“ vysvětlila Eva Ulrichová.

Jediným nedostatkem, s kterým se musí v dohledné době úřad práce vypořádat, je parkoviště pro klienty s tělesným postižením.

„Požádali jsme město Benešov o zřízení několika parkovacích míst pro zdravotně postižené osoby a to je teď ve fázi jednání,“ uvedla Eva Ulrichová.

Vyřešení tohoto problému by jistě ÚP uvítal v co nejkratší době. Jak poznamenala zástupkyně ředitelky benešovského úřadu práce, v lednu si totiž přichází všichni, kteří mají průkazu ZTP nebo ZTPP žádat o příspěvek na mobilitu. Bylo by tedy potřeba těmto lidem umožnit zaparkovat v blízkosti úřadu.

„Očekáváme až 1200 žadatelů,“ dodala na závěr Eva Ulrichová.

Důvodem proč se ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek rozhodl přepracovat systém vyplácení sociálních dávek bylo prý jeho zjednodušení a zefektivnění.

Doteď se celkových 18 dávek vyplácelo na třech různých místech. Proto se ministr Drábek rozhodl pro jedno výplatní místo, kterým jsou úřady práce. Vše se vyplatí na základě jedné žádosti, jedním pracovníkem a na zmiňovaném jednom místě.

Úřady práce vyplácí od 1. ledna další dvě dávky a jeden příspěvek.
Co jsou dávky státní sociální podpory
- přídavky na dítě
- rodičovské příspěvky
- příspěvek na bydlení
- porodné
- pohřebné
- dávky pěstounské péče
Co jsou dávky hmotné nouze
- příspěvek na živobytí
- doplatek na bydlení
- mimořádná okamžitá pomoc
Co jsou dávky pro zdravotně postižené
- příspěvek na mobilitu
- příspěvek na zdravotní pomůcky
Co to je příspěvek na péči
- ten lze využít v případě, že se člověk stará o osobu, která vyžaduje celodenní péči