„Ekovláčkem bylo v letošním roce přepraveno 18 486 platících cestujících, což je o 1314 více než v předešlém roce," uvedl Bohumil Rataj, ředitel Technických služeb Benešov.

Během letošní turistické sezóny vybraly TS 369 720 korun, přičemž za jeden okruh zaplatil cestující pouhou dvacetikorunu.

„Celou letošní sezónu, tak jako v loňském roce, jsme se potýkali s uzavírkami na městských komunikacích. Bohužel vláček kvůli tomu musel vynechat i několik zastávek," informoval Bohumil Rataj.

I v letošním roce sloužil vláček po technické stránce dobře. Drobné opravy se podařilo vyřešit vždy před odjezdem na trasu. V závěru sezóny postihla oblíbený dopravní prostředek větší komplikace a to závada na elektronice motoru, a proto muselo dojít k odstavení a odvozu mašinky na týden do servisu.

„Z celé sezóny 214 dnů, vláček nejel pouhých šestnáct a z nich to byly čtyři dny, kdy se konaly velké kulturní akce a vláček by nemohl městem projet. Celkově se najezdilo téměř dvanáct tisíc kilometrů," řekl ředitel TS Benešov Bohumil Rataj.

Vláček byl tradičně v tomto roce využit na některé akce města jako je Putování s medem za medvědem, setkání s partnerským městem ze Slovenska, ale stal se i součástí programu jízdy historického vlaku. využily ho ale také školy, školky, dětské domovy, příměstské tábory a domovy důchodců.

„Snažíme se o rezervaci jen jednoho vagonu, aby zůstal druhý zachovaný pro veřejnost. V dubnu a říjnu jsme opět vyhověli mateřským školkám 
k jízdě mimo jízdní řád. V letošním roce jsme ale zaznamenali například nárůst jízd maminek s kočárky," dodal Bohumil Rataj.

Mašinka teď projde revizí, u vagonků zkontrolují technický stav a zajistí případné opravy, které jsou potřena po náročné sezóně.