Dohodu o ukončení nájmu Jana Čechová, předsedkyně představenstva MC, nekomentovala. „Rozhodli jsme se vyhovět městu, které má zájem prostory využívat pro své potřeby,“ konstatovala.

Z prostor bývalé tělocvičny v Zeleném stromu chce radnice vytvořit kanceláře pro další úředníky. Měli by jimi být ti, kteří budou vyřizovat přestupky v dopravě. Přestavování místa pro ně začalo ještě v době, kdy se v tělocvičně cvičilo. Hluk s prachem se pak dostávaly až do tělocvičny a to přinášelo další kontroverze mezi MC a radnicí.

Ty začaly v závěru loňska v době, kdy radnice zrušila výhodu, kterou MC využívalo od dubna 2014. V objektu Zeleného stromu na ploše 332 metrů čtverečních provozovalo sportovní a tělovýchovnou činnost a jiné aktivity s dětmi už od dubna 2014. Ale nikoliv bezúplatně. A přesto, že už v té době platila v Benešově cenová mapa pronájmů, a jejich výši zohledňovala poloha a vzdálenost od centra, hradila Hvězdička jen 10 korun za metr a rok, tedy celkově 3320 korun. Na rozdíl od jiných nájemců, kterým radnice doporučila cenu 2400 korun za metr čtvereční a rok.

Pavla Pastorková, Eva Kačenová a Žofie Lohrová při jedné z disciplín.
Školačky z Čechtic se při celostátní soutěži neztratily

Pak, od letošního 1. ledna, stanovila radnice Hvězdičce roční nájem podobný, jako platí jiné subjekty - přes 398 tisíc korun. Ovšem i s tím, že si o podporu města může organizace, po doložení činnosti, požádat a bude mu nájemné hrazeno zpětně tak, jako to město dělá třeba u sportovních klubů. „Ano, to slíbili, ale už je to dva a půl měsíce, co bezdůvodně odkládají projednání naší žádosti,“ stěžovalo si v březnu v petici MC.

Peticí chtěla Hvězdička benešovskou radnici přimět ke vstřícnějšímu postoji. Současně lidé z Hvězdičky požádali o možnost i nadále působit v Zeleném stromě v místě, které si spolu s rodiči dětí renovovali. MC při tom ale také odmítlo, kvůli nedostatečné bezpečnosti místa, nabídku města, že tělocvičnu mateřského centra přestěhuje do bývalých Táborských kasáren.

Dokument, který mělo odhadem předsedkyně představenstva MC Jany Čechové podepsat přibližně 500 lidí, nakonec podepsala jen polovina uvedeného počtu. Dokládají to údaje, včetně jmen signatářů, které lze dohledat na serveru Petice24.com. I tak vyvolal podpisový arch úplně opačnou reakci radnice. „Musíme se ohradit proti vyhrožování protestem matek před radnicí na základě nepravd uvedených v petici. Všechno má své meze a petice je už překročila velmi výrazně,“ řekl k tomu starosta Benešova Petr Hostek.

MC působí v Benešově dvanáctým rokem v klubovně objektu Piaristické koleje na Masarykově náměstí. Novou tělocvičnu, ovšem v komerčních prostorách, začne Hvězdička využívat od září.

VrčkoviceFest se koná vždy v uvolněné atmosféře plné přátelství a porozumění.
VlčkoviceFest potřebuje na pořádání dobrovolníky