Průchoďák. A to doslova. Právě takové jsou oba hlavní městské hřbitovy.
Pietní místa jsou totiž už mnoho let naprosto nekontrolovaně přístupná. Ve dne i v noci, po celý rok.
Nejvíce kritiky vyvolává nezamykání hřbitovů kolem dušiček. Při svátku zemřelých totiž pozůstalí zdobí hroby předků květinami či věnci. A právě ty jsou také nejčastěji kradenými předměty. Zájem zlodějů se ale soustřeďuje i na lucerničky a dokonce i na urny z barevných kovů.
Možná vrcholem nekalého počínání je ale zhanobení pomníku jedné ze známých benešovských rodin na starém hřbitově.
„Náhrobek postříkal někdo sprejem,“ uvedla Božena Absolonová, obyvatelka Benešova s tím, že hrob sice už majitelé vyčistili, ale stopy barvy se jim z reliéfní výzdoby zcela odstranit nepodařilo.
O problému vědí samozřejmě také benešovští zastupitelé a situaci hodlají vyřešit.
„Dohodli jsme se, že zamykání celkem pěti vstupních dveří zajistíme,“ potvrdil starosta Petr Kouba.
Velkým problémem bude ale zabezpečení pietního místa proti vstupu v místech schodů u mauzolea.
„Vrátka by tam byla tak nízká, že by lumpa nezastavila,“ posteskl si starosta a přidal i řešením, jímž by mělo být zvýšení obvodové zdi.
Spodní část areálu hřbitova by měla doznat změn nejen ve prospěch majitelů hrobů, ale také motorizovaných návštěvníků hřbitova. Nyní stojí jejich auta na ulici, nově by mohla zastavit na parkovišti.
Zamykání hřbitova by mělo přijít městskou pokladnu na 60 tisíc korun. Pravidla vstupu by měl upravovat provozní řád, který stanoví zavírací hodinu. Ani to ale nezvaným návštěvníkům nezabrání vstupu. A neodradí je ani kamerový systém. S ním totiž radnice zatím vůbec nepočítá.