Důvodem předložení návrhu na zvýšení uniforem, bylo podle starosty Benešova Petra Hostka zefektivnění práce strážníků a to zejména s ohledem na turistickou sezonu a zvýšený počet návštěvníků. Právě jim by strážníci měli být k službám, protože by neměli vystupovat jen represivně. „Nejsem proti navyšování počtu strážníků, ale musí být v ulicích vidět. A já je tam nevidím,“ uvedl v diskusi Jaroslav Hlavnička a jeho kolega Tomáš Podhola možná právě proto připomněl, že Benešov je veliký a strážník navíc, je v pořádku.

Odůvodnění vedení města už dříve zpochybnil zastupitel Luboš Machulda. Sestavování služeb na základě momentálních požadavků a možností vyplývajících třeba i z absence zaměstnanců v důsledku dovolených nebo nemocí, označil za běžnou manažerskou práci. Proto podle něj není potřeba zvyšovat počet zaměstnanců. „Takový argument pro navýšení počtu strážníků nemohu přijmout,“ řekl.

V současnosti benešovští strážníci operují nejen v samotném Benešově, ale vidět je lidé mohou například také v nedalekém Poříčí nad Sázavou. Ale právě to, že strážníci vykonávají práci i mimo samotné město Benešov, není podle starosty Petra Hostka důvod k posilování týmu městských policistů. „Strážníci pracují v poříčské Potoční ulici u školy a řeší také situaci u veterinární kliniky. Děláme to přesně podle požadavku starosty Poříčí,“ uvedl velitel strážníků Radek Stulík s tím, že Benešov v žádném případě kvůli Poříčí nepocítí úbytek strážníků. „Navýšení počtu strážníků je ve prospěch nás všech,“ připomněl Stulík s tím, že doufá, že jeho požadavek zastupitelé podpoří. „I rychtář, když chtěl mít biřice, musel je zaplatit,“ dodal.

První vlaky na přeložce tratě mezi Bystřicí a Olbramovicemi - R 633 čtvrtek 30. srpna vyjíždí z tunelu Tomice II.
V olbramovickém tunelu našli usmrceného člověka

Zastupitelka Jana Čechová připomněla, že strážníků v Benešově za poslední rok a půl dost přibylo a i když je šťastná, že je ve městě bezpečno, zdá se jí, že je v Benešově strážníků relativně hodně. Zjistila totiž, že ve městech velikosti Benešova připadá jeden strážník na 800 až 1000 obyvatel. „V Benešově mi to vyšlo kolem 650,“ uvedla, ale velitel strážníků ji opravil na 780. Počítal i Benešovský deník, který vycházel z údajů ČSÚ za rok 2016, kdy v Benešově žilo 16 600 lidí. Z toho pak vyplývá, že na jednoho strážníka připadá necelých 692 lidí.

V souvislosti se zvyšujícími se počty úředníků i strážníků, se zastupitelka ptala vedení radnice, zda město není až příliš velkorysé, když plíživou formou navyšuje počet zaměstnanců. „Město by mělo víc hledět na rozpočet a peníze, které z něj uvolňuje,“ upozornila Jana Čechová. Podle starosty Petra Hostka by úřad, pokud by nekonal, nezískal od Ministerstva vnitra ocenění v soutěži o přívětivý úřad.
„Činnost našeho úřadu, tedy včetně městské policie, byla vyhodnocena jako suverénně nejlepší v kraji,“ připomněl. „Aby pohled na úřad byl pozitivní, musíte úředníky motivovat a pokud je nechcete nechat vyhladovět nastojato, musíte jim přidat. Proto náklady rostou,“ argumentoval starosta.

Slova ke zvýšení počtu strážníků se velice vehementně a hlasitě dožadoval také jeden z občanů, Petr Volný. Ale nedostal ho. A když se po projednávání nakonec mikrofonu chopil, přimlouval se k překvapení všech za to, aby politici počet strážníků navýšili.

Zastupitelé nakonec zvýšení počtu strážníků o jednoho muže většinou hlasů podpořili.

V Benešově tak už nyní pracuje 31 členů městské policie. Čtyřiadvacet je strážníků, dvě pracovnice jsou zařazené na administrativně technických pozicích a dalších pět lidí působí jako asistenti kriminality.

Dětský den nejmenší oslavili
 ve fotbalovém areálu
OBRAZEM: Dětský den oslavili ve fotbalovém areálu