Ten koalice ČSSD a ANO s podporou TOP 09 a KSČM bez potíží prosadila. Argumenty opozice z VPM, ODS a STAN, že Benešov tak vysoké zadlužování na nestrategické projekty nepotřebuje, totiž vedení města nepřijalo. A neumožnilo ani hlasování o úvěru po jménech. Opozice se pak hlasování o úvěru vzdala.

„Úvěr si beru v okamžiku, kdy nutně potřebuji něco opravit nebo napravit,“ míní někdejší místostarosta Benešova Tomáš Podhola, který je stejně jako jeho kolegové z opozice zásadně proti dlouhodobému zadlužování města.

Zajímavé je, že o nápravách mluví i starosta Petr Hostek. Ten úvěr od Komerční banky s možností postupného čerpání peněz v následujících pěti letech a bez nutnosti vyčerpání celé částky obhajuje tím, že je potřeba napravit stav města způsobený jeho předešlým vedením. „Kromě přivaděče, čistírny odpadních vod a odbahnění rybníka vedení města pro lidi nic za posledních deset let neudělalo,“ vyčetl Hostek předchůdcům.

Fotbalový stadion ve Vlašimi.
Stadion láká vandaly. Klub chce začít jednat

Tomáš Podhola ale starostovo tvrzení považuje za nesmyslné a zavádějící, jímž obyvatele jen klame. „Každé vedení bez výjimky, město posunulo dál. I to naše,“ je přesvědčen. „Nové vedení, může najít deset věcí, které to současné nedokázalo nezařídit,“ tvrdí.

Za zavádějící starosta Hostek zase považuje, což vyjádřil již několikrát, názory opozice. Především Luboše Machuldy, který také už několikrát varoval před nebezpečím dalšího, následného zadlužování města. To ho podle něj čeká „jen“ kvůli nezbytnosti financování samotného chodu úřadu. Machuldovo „strašení veřejnosti,“ jak o tom mluví starosta, ale jako nereálné nevidí někdejší dlouholetý místostarosta Roman Tichovský. Ten připomněl, že Benešov se schválením úvěru zadluží na téměř čtyři volební období a každý rok, pokud vyčerpá celou čtvrtmiliardu, bude na splátku dluhu muset vydat až 17 milionů korun.

Ani to nezastavilo připravený scénář zastupitelstva. Podle Petra Hostka je pro otevření úvěru právě nyní nejpříhodnější období. „Je konjunktura, tak kdy jindy „nakopnout“ výstavbu a rozvoj města, když ne teď?“ ptá se starosta a jako argument použil i příměr mezi Benešovem a Vlašimí a čerpáním dotací obou měst.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: V dotazníku uváděli občané, zda jsou ve městě spokojeni

Na dotaz Deníku, zda by se proto Benešov neměl nyní více soustředit na získání podpory před zadlužováním, odpověděl Hostek: „Benešov promeškal dobu, kdy bylo možné dotace získat a teď už pro města neexistují.“

Připomněl ale také to, že banka po Benešovu nechtěla za půjčku žádné ručení. Tím ale paradoxně potvrdil dobré hospodaření předešlých vedení města.

S úvěrem je také jasné, že s ním bude muset žít i následující politická garnitura. Drobnou útěchou může podle Tomáše Podholy být jediné. „Snad nedokáží letos utratit celý úvěr. I tak bude muset město sestavovat rozpočet tak, aby nejprve zaplatilo své závazky. A to možnosti Benešova hodně okleští,“ dodal zastupitel.

Z úvěru ale město ufinancuje už letos stavby atletického stadionu (40 milionů), Základní a praktické školy v Hodějovského ulici (50) a také revitalizaci parku Klášterky (25).

Fotbalový stadion ve Vlašimi.
Stadion láká vandaly. Klub chce začít jednat