Vedle marmelád, sirupů nebo nakládaných kompotů, či sušeného ovoce to bude platit také u pálenek.

„Nedávný mráz poničil až devadesát procent úrody. Tuhle informaci mám od kolegů, s nimiž spolupracujeme,“ uvedl Kamil Kutina, hlavní destilatér Palárny Radlík u Jílového u Prahy a současně místopředseda Unie destilatérů. „Náš dlouholetý dodavatel jablek dokonce mluví o tom, že takovou katastrofu nepamatuje za celý život,“ řekl.

Podle Jana Froňka, obchodního ředitele Odbytového družstva CZ Fruit, které svým členům zprostředkovává odbyt jejich ovoce bude letošní úroda malá. „Jaká ve skutečnosti bude, nikdo teď neví. Určitě ne velká. Ale to se ukáže během následující dvou týdnů, kdy se oteplí, stromy začnou vegetovat a shodí poškozené plody,“ dodal.

Nastalou situaci, kterou dubnové mrazy ještě více zdramatizovyly, popisuje také Jakub Musil z Palírny Radlík jako velmi vážnou. „Bohužel to vypadá, že nastává soumrak pěstitelského pálení. Už minulý rok byla špatná úroda a některé palírny ani neotevřely. Pak navíc v lednu přišlo zvýšení spotřební daně z lihu, což vedlo k úplnému ukončení činnosti dalších palíren. Zvedání spotřební daně bude pokračovat ještě v roce 2025 a 2026,“ připomněl.

Když se pak dá jedna a jedna dohromady, může dlouhodobá nepříznivá situace vést v oblasti výroby destilátů k dalšímu paradoxu.

„Jak se všechno ještě zdraží, bude pro ty, kteří si nechávali dosud přepálit své ovoce v pěstitelských nebo řemeslných palírnách, výroba destilátů příliš drahá. To nahraje zase tomu, že si lidé budou jako dříve kořalku pálit sami doma. Další budou levný alkohol vozit načerno ze zahraničí. A to povede ke vzniku a prosperitě černého trhu,“ varuje destilatér Kamil Kutina.