Na směrové sloupky na okraji silnice bylo instalováno celkem 70 kusů optických ochranných zařízení, která odrážejí světla z reflektorů projíždějících aut do prostoru, kde se vyskytuje zvěř. Od vstupu do vozovky by to mělo odradit například divoká prasata, srny, daňky, muflony nebo zajíce.

Protože v noci vozidlo osvětluje celou řadu odražečů zároveň, je z pohledu kolmo na osu komunikace vidět řada svítících bodů. Před zvěří, která v noci přichází k silnici, po níž se blíží auto, se tak objeví optický výstražný plot.

Dvoupodlažní parkoviště Bezručova IV v Benešově před zahájením provozu.
Foto: Další parkoviště v Benešově. Na řadu přijde zavedení rezidentních zón

Odražeče byly umístěny do vytipovaných úseků hlavní trasy obchvatu, kde už byl zjištěn pohyb zvěře přes silnici nebo kde už bylo dokonce zaznamenáno její sražení vozidlem.

„Situaci nadále sledujeme a jsme připraveni reagovat například navýšením počtu kusů tohoto zařízení nebo optimalizací toho už instalovaného,“ připomněl Buček.

Zařízení odráží světlo v poměrně velkém horizontálním rozptylovém úhlu a v minimálním vertikálním. Liší se tak od běžných odrazek směrových sloupků, které odrážejí světlo vratným odrazem. „Odražeče musí být instalovány tak, aby neodrážely světlo zpět k řidiči ani k řidičům vozidel jedoucích před ním a za ním nebo k řidičům protijedoucích vozidel,“ vysvětlil Buček.