To bylo hlavní metou konference na téma Aktuální rozvoj Benešovska v cestovním ruchu, která se uskutečnila v úterý 21. května v benešovském Kulturním domě Karlov.

„Konferenci uspořádalo město Benešov jako součást projektu Propagace cestovního ruchu v turistické destinaci Benešovsko, který je zaměřený právě na zviditelnění této oblasti," uvedla Petra Orsáková, pracovnice Městského úřadu Benešov s tím, že projekt je spolufinancovaný z prostředků Regionálního operačního programu Střední Čechy a Evropské unie. Záštitu nad konferencí pak převzal starosta města Jaroslav Hlavnička.

„Hlavní slovo mělo samotné město Benešov, které se v předchozích letech potýkalo s problémem přílivu turistů, kdy se nedařilo přilákat turisty z nedalekého zámku Konopiště i do samotného Benešova. Město proto připravilo v letošní sezóně několik významných novinek, a to jak pro milovníky historie, tak pro rodiny s dětmi," vysvětila Petra Orsáková.

Konferenci podpořila a obohatila o zajímavou přednášku na téma Trendy marketingu cestovního ruchu také agentura, která podporuje příjezdový a domácí cestovní ruch obecně a dále se zaměřuje na propagaci jeho konkrétních oblastí.

Konference na téma Aktuální rozvoj Benešovska v cestovním ruchu představila celou řadu zajímavých míst, které mohou turisté letos navštívit.

„Pro rodiny s dětmi bude v Konopišti od června otevřena nová dětská naučná stezka S medem za medvědem, kterou doplňuje herní plán plný kvízů a rébusů určených právě pro děti, nebo oblíbené večerní prohlídky zámku," uvedla Petra Orsáková a zároveň zdůraznila, že jedním z cílů při budování stezky byla snaha propojit město Benešov s turisty hojně navštěvovaným Konopištěm.

Svoje novinky a současnou nabídku představilo i místní Muzeum umění a designu Benešov, Obecně prospěšná společnost Posázaví či Centrum sklářského umění – Huť František v Sázavě.

„V huti vznikne i národní Centrum sklářského umění, které bude zaměřené na techniku takzvané tavenice, čili výrobu uměleckých artefaktů, skleněných plastik a skleněných soch," přiblížila umělecká sklářka Martina Kulhavá.

Zámek Jemniště, který je jen deset kilometrů od Benešova, zase představil současnou zámeckou expozici a také možnost navštívení zámeckého parku s místní malou ZOO, kdy už při příchodu návštěvníci uvidí papoušky kakadu, medvídky mývaly nebo lamy.

„Pozornost byla věnována také městu Týnec nad Sázavou, coby ráji vodáků a tamnímu románskému hradu, jehož věž obývá kolonie netopýra velkého," poznamenala Orsáková a pokračovala.

„V rámci konference byl představený také nově vznikající Loreta Golf klub Pyšely, který připravuje v posázavské krajině otevření osmnácti jamkového golfového hřiště, kde nebude chybět restaurace, golfový obchod, SPA nebo dětský koutek."

Přítomným byl představený nový animovaný dokumentární šesti minutový film města Benešova, jako jeden z nástrojů na podporu cestovního ruchu regionu Benešovko. Film vsází na vtip, nadsázku a nekonvenční styl provedení.

Konference byla zakončena prezentací hradu Český Šternberk, který představil také svoji novinku, a to komentované vycházky okolím hradu, kdy návštěvník uvidí hrad z jiného pohledu a dostane se tak do míst, která nejsou běžně přístupná.