„Chceme postavit čistírnu odpadních vod společně s Benešovem pro naše dvě části Chlístov a Racek a také pro benešovskou osadu Pomněnice," potvrdil starosta Chlístova Bohumil Rataj. Každá ze zmiňovaných částí obcí má zhruba sto obyvatel. Přesto ještě není rozhodnuto o výši příspěvku každé z obcí do společného díla. Projekt je totiž zcela na začátku, ve fázi úvah a na světě není ani jeho studie.

„Kdy se začne stavět, není proto ještě určeno," přiznal Bohumil Rataj s tím, že jeho velkým přáním, při vědomí všech byrokratických zádrhelů, které na přípravu stavby bezpochyby čekají, je zprovoznění zařízení do pěti let.

Sdružené prostředky na stavbu jsou logickou úvahou vedení obou radnic ve snaze ušetřit. Navíc Chlístov, se svým rozpočtem tři miliony korun, by se kvůli stavbě ČOV zadlužil na několik let a nemohl by pak financovat své další projekty. I tak nebude stavět jen ze svého, ale požádá o poskytnutí dotací.

„Lokality, kde by čistírna mohla vzniknout, jsou vlastně jen dvě u Konopišťského potoka nad Rackem, nebo pod ním," dodal Bohumil Rataj 
a připomněl, že ČOV obec potřebuje, protože někteří lidé své splašky vypouštějí do přírody.

Čistírna odpadních vod pro Chlístov, Racek a Pomněnice by po svém vzniku měla sloužit dlouhé roky, protože by zařízení bylo dimenzováno pro zhruba pět stovek lidí.