„Důvod, proč byl koncert na poslední chvíli zrušený, vám bohužel neřeknu, jelikož my nejsme jeho pořadateli," uvedla vedoucí Kulturního a informačního centra Benešov Hana Zdvihalová s tím, že tato akce byla plně v režii města Benešov a občanského sdružení Umění je radost.

„To, že se koncert ruší, jsme se dozvěděli včera v odpoledních hodinách," poznamenala ve středu dopoledne Hana Zdvihalová a dodala, že vstupenky, které si lidé za 250 korun koupili v předprodeji, mohou v KIC Benešov vrátit.

Zatímco pracovníci benešovského infocentra důvod zrušení koncertu netuší, koproducent projektu Číslo na Boha Aleš Nejedlo prý hlavní a jedinou příčinu zná. Ale nechápe.

„Neumím si to vysvětlit. My jsme pro to udělali, co jsme mohli, přesto v úterý ráno bylo na koncert charitativního typu prodáno v předprodeji sedm vstupenek. Zájem o charitativní akce v Benešově je bohužel minimální," řekl zklamaně Aleš Nejedlo.

Proto se dohodl s Kulturním domem Karlov, kde se měl koncert pořádat, tak s městem Benešov, jenž byl jeho garantem, že nemá cenu utrácet peníze za akci, kam by podle jeho slov přišlo sedm, deset nebo maximálně třicet lidí, ale že je potřeba Jirkovi pomoct jinou cestou.

„Od místostarosty Benešova Tomáše Podholy jsme dostali příslib, že se pokusí v Radě města prosadit, aby příspěvek na koncert šel přímo na pomoc tomu konkrétnímu dítěti, a my za sebe si necháváme Jirku Soudného v našem programu na další akce, aby ho ta pomoc prostřednictvím charitativního rázu neminula. Jednou z připravovaných akcí je čtrnáctidenní velký charitativní hudební festival ve Frymburku na Lipně nebo na podzim benefiční koncert v pražské Lucerně," pokračoval koproducent projektu.

Podle prodaných vstupenek v předprodeji by se benefičního koncertu zúčastnila jen hrstka lidí. To si ale otec malého Jirky nemyslí. Z ohlasů kolegů, kamarádů, sousedů a známých by podle něj do KD Karlov zavítala včera večer minimálně stovka posluchačů. Lidé si totiž chtěli lístky zakoupit až přímo na místě. O to víc rozhodnutí organizátorů, koncert zrušit rodinu Soudných mrzí. I když prý příčinu, jejich možná ukvapeného rozhodnutí chápou.

„Dnes ráno jsme s otcem malého Jirky situaci dlouho probírali a pan Soudný mé argumenty chápal. Kdyby mi ale býval v úterý navečer, kdy jsme koncert rušili, řekl, že má přijít tolik lidí, reagovali bychom samozřejmě jinak. Koncert by normálně byl," tvrdil v den naplánované charitativní akce Aleš Nejedlo, který své rozhodnutí vysvětloval tím, že vždycky je to o tom, jaké informace člověk má v momentě okamžiku, kdy se musíte rozhodnout.

„Rušit koncert na poslední chvíli, navíc když se jedná o charitativní akci je vždy nepříjemné. Ale dává to určitou informaci o nás lidech. Bohužel něco podobného se již stalo při loňském benefičním koncertě na podporu obcím postiženými povodněmi," uvedl místostarosta Benešova Tomáš Podhola.

I přesto prý město Benešov poskytne z Grantového fondu města rodině Jiřího Soudného na nákup speciální autosedačky částku padesát tisíc korun.