Jasné je také to, co celému procesu stěhování předcházelo. Zatím ne zcela zodpovězenou otázkou ale je, co bude s Katuškou dál. V zásadě má Benešov, vlastník nemovitosti, jen dvě možnosti. Buď uvolněný objekt zrekonstruuje a po nutných úpravách, které ale nebudou kvůli historické budově s určitou ochranou jednoduché, nabídne k využití městským organizacím. Nebo se vily z roku 1894, zbaví.

„Rozhodnuto zatím není ani o jedné variantě. Víme ale, že se zbavíme okolní zástavby, montované tescobaráky,“ řekl starosta. Potvrdil sice, že on osobně pro prodej není, ale současně připustil, že zatím nezná ani konkretní vyžití objektu. Ten má sice krásnou zahradu, ale na druhou stranu není příliš šťastně umístěný. Je zcela mimo centrum a obklopený uhelnými sklady a rušnou silnici s křižovatkou.

O čem je řeč

Vila Katuška byla postavena v historizujícím stylu roku 1894 podle návrhu Marcela Dusila a dokládá ctižádostivost vzmáhajících se měšťanů. Patřil mezi ně i první majitel vily, c.k. poručík Karl Heller. Podle legendy se chtěl doplněním stavby o věžičku přiblížit zámeckému pánovi z Konopiště, který z nádraží jezdil kolem.  Vila získala jméno podle Kateřiny Kuželové, manželky jednoho z posledních soukromých majitelů.

V době 2. světové války byla celá čtvrť i s Katuškou na území cvičiště zbraní SS, vystěhována. V Katušce pak sídlilo benešovské gestapo. V roce 1951 vlastnilo dům ministerstvo zdravotnictví a v roce 1962 připadl státu, potažmo městu Benešovu. Ten vilu v roce 1981 rekonstruoval, do zahrady umístil další, montovaný objekt a přestěhoval tam zvláštní školu.

Logopedka Šárka Veselá a lékařka z ORL Lucie Brnová.
V benešovské nemocnici se ambulantně zaměří i na vadu řeči
Děti z Klokánku. Ilustrační foto
KRÁTCE: Benešovští úředníci ochraňují na 12 tisíc dětí