Votické zařízení ale bude trochu jiné, než to, ve skleníku Fata Morgana v pražské Botanické zahradě.
Ve Voticích totiž bude chybět vytápění a k vidění tak budou pouze motýli, kteří jsou v Česku doma. A v rozletu jim nebude bránit nic, tedy ani uzavřená střecha.

Votické motýlárium vznikne v jednom ze čtyř starých zahradnických skleníků bývalého zahradnictví ležícího hned vedle původní základny OFČR.

„V motýláriu nebude žádná exotika, ale jen mozaika českých biotopů i s motýly, kteří k nim patří," potvrdil zakladatel OFČR Pavel Křížek s tím, že skleníky nebudou zasklené celoročně. „Horní část skleníků bude tvořit síťovina, kterou na zimu odhrne, a když bude sněžit, bude sníh i ve sklenících," připomněl Křížek s tím, že se tam někteří z motýlů i zazimují, zatímco jiní odletí za teplem na jih.

Cílem nově zřízené atrakce je podle Pavla Křížka ukázat na to, jak z české krajiny mizí její pestrost a to platí také s ohledem na motýly.
Se vznikem zařízení pomohou i děti, které se zapojí do akce Staň se architektem motýlária připravené OFČR.

Do konečné podoby motýlária zbývají podle Pavla Křížka dva, možná tři roky. Také proto, že zakladatel OFČR už nechce používat obřích dotací z Evropské unie nebo státních peněz na investice a raději vytvoří dílo svépomocí i za pomoci dobrovolníků.

„Dotaci jsme už dostali na výstavbu záchranné stanice pro zvířata v Hrachově u Sedlčan. Ale byly s tím takové komplikace, které doznívají ještě dnes. Po kontrolách z finančního úřadu nyní musíme vrátit téměř dva miliony korun, přes to, že všechny práce a jejich financování zkontroloval Státní fond životního prostředí a neshledal žádné nedostatky," tvrdí Pavel Křížek s tím, že z uvedené částky je neuvěřitelných 700 tisíc korun penále.

Ani to ale neohrozí vznik motýlária, na které už OFČR vypsala výtvarnou soutěž pro školáky. Děti mají za úkol namalovat motýlárium přesně tak, jak si ho představují.

„Nejúspěšnější práce pak uvidí návštěvníci motýlária právě tam na výstavě," připomněl Pavel Křížek a potvrdil, že záměr vybudování motýlária má velký ohlas v celé republice a kladnou odezvu má OFČR také ze zahraničí, z Německa.