Pravidelné jarní dostaveníčko si tam dali majitelé Fordů, Chevroletů, Pontiaců, Cadillaců, Buicků, Mustangů a dalších značek 
z celé republiky. Tradiční sraz amerik pro všechny majitele i jejich fanoušky zorganizoval na nadcházející sobotu Český klub majitelů amerických automobilů. Akce se účastní na tři sta naleštěných plechových krasavců nejrůznějšího stáří.

„Na bublání do Jizbice jedu už počtvrté. Vždy se těším na setkání s kolegy, kteří stejně jako já propadli kouzlu a síle amerických vozů," řekl Stanislav Havelka z východočeského Letohradu, který na sraz dorazí se svým třílitrovým šestiválcem Pontiac – Firebird.

Na letošní jubilejní desátý sraz amerik dorazí první vozy už v pátek a najíždět budou i v průběhu soboty. Organizátoři pro účastníky připravili program, ve kterém nebudou chybět vědomostní a humorné kvízy o ceny, promítání záznamů ze starších ročníků srazu.

Připraveny jsou nejrůznější soutěže, například o nejlepší americké auto, nejlepší staré auto nebo nejlepší sportovní vůz. Tradičním bodem programu příznivců amerik je i odpolední spanilá jízda všech účastníků do okolí.

„Cílem vyjížďky je třicet kilometrů vzdálená Zruč nad Sázavou, kam bychom mohli dorazit před sedmnáctou hodinou," uvedli za organizátory letošního srazu Petr Bellinger s tím, že kolona pojede přes Čechtice, Křivsoudov, Loket, kolem Bernartic. Dále pak přejedou po mostě přes přehradu Želivka a skončí na zručském náměstí Míru.

KAREL CHLUMEC