Takový pohled na setkání modelářů v Nesvačilech, je ale už minulostí.

„Pyšním se tím, že nám nyní už nejde o to, abychom tu měli největší modely nebo nejvíce modelářů. Před třemi roky jsme se rozhodli, že si uděláme radost a tím i divákům. Už třetím rokem si tak do Nesvačil zveme modeláře z celé republiky, ale jen tolik, aby to vydalo na program v trvání tři a půl hodiny,“ říká Vladimír Hadač, nájemce Modelářského letiště Nesvačily.

Při posledním Nesvačilském podívání, jak ho trefně modeláři nazývají, se v sobotu povedlo i počasí.

„O počasí se nikdy nechci bavit až do skončení vystoupení. Takhle jsem se zařekl, abych někde neurazil,“ vysvětlil s úsměvem Hadač.

Diváci viděli kolem čtyřiceti vystoupení asi šedesáti pilotů. Konala se například i rekonstrukce letecké bitvy z první světové války.

Kdo dříve do Nesvačil jezdíval na pravidelná setkání obrů, musel si nyní všimnout i zcela jiné dramaturgie akce.

„Chtěli jsme se vyhnout tomu, aby sem přijelo spoustu stejných modelů. I my jsme měli problém, kdy se tu sešlo asi dvanáct letounů JAK 54, protože ten rok byly zrovna v módě. Neříkejte to na mě, ale ona to tak trochu byla nuda, když letěl jeden JAK za druhým,“ přiznává Hadač.

Proto si pořadatelé vybírají a připravují pro diváky jakýsi letecko–modelářský cirkus, divadlo. Jak se to povedlo, dokládá návštěva. Do Nesvačil totiž přišlo hodně přes dva tisíce lidí.