Akce, kterou svolala místostarostka prvního vídeňského obvodu Mireille Ngosso, se zúčastnilo přibližně padesát tisíc lidí, nejvíc na Náměstí Lidských práv (Platz der Menschenrechte). Zřejmě nejvíce byli v davu zastoupeni černošští obyvatelé Vídně, a to většinou mladšího věku. Akce se však zúčastnili i starší občané. 

Zadržení a obvinění policisté z Atlanty
Další šokující zákrok policie v USA: video zachycuje agresi i použití paralyzéru

Přestože v Rakousku stále platí některá restriktivní opatření přijatá kvůli epidemii koronaviru, například omezení shromažďování, policie proti akci nezasáhla. Naopak se přihlásili k jejímu poselství, když na služebních autech rozsvítili světelné nápisy Black Lives Matter, uvedl server Novinky.cz.  

Zdroj: Youtube

Protesty v USA vyvolala smrt černocha George Floyda, který zemřel 25. května po zákroku policie, která se jej pokusila zadržet pro podezření z pokusu o zaplacení falešnou bankovkou. Floydovi při zatýkání klečel na krku bělošský policista Derek Chauvin, a to přesto, že podezřelý opakovaně uvedl, že nemůže dýchat. Chauvin je nyní ve vazbě. 

Demonstrace, které se konají již týden, se v některých městech zvrhly v nepokoje, rabování a demolování soukromého majetku. 

Policisté zasahují proti muži v Buffalu na záběru z videonahrávky rozhlasové stanice WBFO, 4. června 2020
Policisté v Buffalu vážně zranili seniora. Postavili je mimo službu