Epicentrem nepokojů je park na zmíněném náměstí, kde se odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Manifestace je součástí celostátní vlny protestů reagujících na smrt černocha George Floyda, který zemřel před týdnem v Minneapolisu po brutálním zásahu belošského policisty. Nedělní washingtonské shromáždění bylo z počátku pokojné, s příchodem noci ale rostlo napětí mezi demonstranty a policisty a přibývalo výtržností. Místní úřady předtím vyhlásily noční zákaz vycházení platný mezi 23:00 (pondělí 05:00 SELČ) a šestou hodinou ranní.

Smrt černocha George Floyda během policejního zásahu v americkém městě Minneapolis rozpoutala v USA demonstrace, které přerostly v násilí a rabování.
Spojenými státy dál zmítají nepokoje. Trump hrozí armádou

Podle zpravodaje deníku The Guardian začali strážci zákona přítomné rozhánět, když v jejich řadách přistálo několik petard. "Policie odpověděla několika salvami slzného plynu a rychlým výpadem proti protestujícím. Lidé se rozprchli a v přilehlých ulicích byly zapáleny ohně," napsal.

Plameny zachvátily také kostel na severní straně Lafayette Square, hasiči je ale zakrátko uhasili, informoval list Washington Post. Podle televize CNN mezitím policie vytlačovala demonstranty z parku.

Střety policie s demonstranty 

V řadě amerických měst v neděli pokračovala vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda. Manifestace se konaly ve Washingtonu, New Yorku i na západním pobřeží Spojených států a americká média informují o nových střetech policie s demonstranty. Podle agentury AP ale byla odpoledne shromáždění převážně poklidná.

Protesty trvají už skoro týden a zachvátily nejen metropole amerických států, ale i menší města. Začaly v Minneapolisu, kde Floyd v pondělí zemřel poté, co mu bělošský policista při zatýkání několik minut klečel na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat a strážníka prosil, aby jej nezabíjel.

Protesty proti policejní brutalitě
Protesty v USA si vyžádaly desítky zraněných. Policie zatkla přes 1400 lidí

Demonstrace o víkendu provázely výtržnosti a násilnosti, přičemž terčem policie se na mnoha místech stali také novináři. Podle televize CNN v neděli skoro ve 40 městech USA platil noční zákaz vycházení. Více než desítka států kvůli obnovení pořádku aktivovala své národní gardy.

Střety policie s demonstranty byly nově hlášeny například z města Santa Monica v Kalifornii, kde byla shromáždění zakázána od 16:00 (01:00 SELČ). Podle médií tam protest provázelo rabování, policie se lidi snažila rozehnat mimo jiné gumovými projektily. Podobný scénář nastal v podvečer také ve Filadelfii, kde bylo v neděli kvůli výtržnostem zatčeno nejméně deset lidí.

Drama na dálnici v Minneapolis 

Ve Washingtonu či New Yorku byla zpočátku situace méně vypjatá. Na jedné z křižovatek v centru americké metropole ale podle CNN demonstranti stanuli tváří v tvář policejnímu zástupu, načež začaly z davu směrem ke strážcům zákona létat plastové lahve. Policie údajně odpověděla pepřovým sprejem a zábleskovými granáty.

Smrt černocha George Floyda během policejního zásahu v americkém městě Minneapolis rozpoutala v USA demonstrace, které přerostly v násilí a rabování.
Protesty v USA: Starosta Minneapolisu vyhlásil noční zákaz vycházení

Dramatické okamžiky přinesla také demonstrace na uzavřené dálnici vedoucí skrze Minneapolis. Do davu pokojně manifestujících lidí tam vjela cisterna, podle místních úřadů jí ale všichni účastníci protestu stačili uhnout z cesty. Policie označila počínání řidiče, který skončil ve vazbě, za "velmi znepokojivé".

Násilných incidentů přinesly poslední dny nespočet a například v Atlantě už byli kvůli nepřiměřenému zásahu na demonstraci propuštěni dva policisté. Stejný osud potkal Dereka Chauvina, po jehož zásahu zahynul George Floyd, bývalý strážník byl navíc v pátek zatčen a obviněn z vraždy. Demonstranti požadují, aby byli stíháni i tři jeho někdejší kolegové, kteří u zatýkání Floyda rovněž přítomni.

Prezidentův tweet

"Naše země zažívá bolest, ale nesmíme té bolesti dovolit, aby nás zničila. Jsme rozhněvanou zemí, ale nesmíme dopustit, aby nás naše zloba pohltila," reagoval na vývoj v nedělním prohlášení demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Bývalý viceprezident navštívil dějiště sobotního protestu ve městě Wilmington ve svém domovském státě Delaware a mluvil s některými nespokojenými občany.

Prezident USA Donald Trump se v neděli k vývoji vyjadřoval pouze na twitteru, kde znovu dával najevo podporu tvrdému postupu vůči demonstrantům.

Od Floydovy smrti v USA při protestech pozatýkali 4100 lidí

Při nepokojích, jež se od minulého týdne konají v amerických městech kvůli smrti černocha George Floyda, policie zadržela 4100 lidí včetně dcery newyorského starosty. Informovala o tom agentura AP. Účastníci protestů nedodržují zákaz nočního vycházení, jenž byl vyhlášen ve 40 městech. V 15 státech a metropoli Washingtonu byla k zásahu povolána národní garda.

Zatčena byla i dcera starosty New Yorku

Mezi 790 lidmi zadrženými v New Yorku je podle zdroje AP i starostova pětadvacetiletá dcera Chiara de Blasiová, která je černoška. Na Manhattanu odmítla odejít z místa protestu, které policie nařídila kvůli výtržnictví vyklidit. De Blasiová dostala předvolání k soudnímu stání a z vazby mohla odejít. Incident se stal v neděli a starosta Bill de Blasio se o dceřině zadržení při nedělním prohlášení pro tisk nezmínil.