Etiopské síly dobyly hlavní město vzpurné provincie Tygray Mekele již před týdnem. Po měsíci bojů. Útok na severní rebelující federální stát zahájil premiér Abij Ahmed, nositel Nobelovy ceny za mír, slibem, že se bude jednat o rychlou a bezbolestnou vojenskou operaci.

Humanitární pomoc pro občany Etiopie, kteří prchají před boji
Neklidný Africký roh je opět ve varu. V Etiopii hrozí občanská válka

Podle poslední zprávy OSN potřebují aktuální pomoc minimálně dva miliony obyvatel Tygraye, jeden milion byl nuceně vysídlen a asi 50 tisíc uprchlíků nyní živoří v sousedním Súdánu. Lékaři centrální nemocnice v Mekele, kteří hovořili s reportéry The New York Times, tvrdili, že jejich zařízení je plné zraněných civilistů.

Nedostatek zdravotnického materiálu

Poranění jsou většinou z dělostřeleckých střepin, ale najdou se i postřelení a zbití. Nemocnici se nedostává základních potřeb: obvazů, kyslíku, rukavic, analgetik, antibiotik. Nelze dělat traumatologické operace. Elektřina má časté a hodiny trvající výpadky. To potvrdil i výstup z centrální vládou povolené návštěvy Červeného kříže v nemocnici, bližší informace organizace ovšem nesdělila.

Podle odhadů lékařů jim ze stovek válkou zraněných pacientů u nich na odděleních již asi třicet zemřelo. S novináři hovořili pod podmínkou zachování anonymity, obávají se represí ze strany státu. Po Mekele se nyní pohybují ozbrojené bandy mladých mužů bez uniforem. Město je federální armádou odříznuté od okolí.

Letošní Nobelovu cenu za mír získal etiopský premiér Abiy Ahmed, který se zasloužil o podpis mírové dohody.
Nobelova cena za mír putuje do Etiopie. Získal ji premiér Abiy Ahmed

Situace v Tygray se jen těžko ověřuje. Provincie je stále odříznutá od internetu a telefonních linek. Přesto se stále častěji objevují informace, že v kraji rozhodně boje neskončily. Rebelové oznámili, že se z Mekele stáhli jen z toho důvodu, aby město nebylo dělostřelbou zcela zničeno a že těžiště bojů přesouvají do vesnických oblastí, což znamená pro premiéra Ahmeda jediné – začíná partyzánská kampaň.

Rozhodnutí zahájit vojenskou operaci na severu země, v regionu s šesti miliony obyvateli, bylo vyvrcholením dlouholetých doutnajících politických sporů mezi centrální vládou a vládnoucí tygrajskou stranou TPLF. Ta se v září vzepřela Ahmedově autoritě a uspořádala v provincii regionální volby, které byly ve zbytku země odloženy kvůli pandemii covidu. I když přesná čísla nejsou k dispozici, podle odhadů diplomatů a humanitárních pracovníků a kusých informací z místa zemřely při bojích tisíce civilistů a vojáků, což vyvolává obavy, že se země řítí do ničivé občanské války.

Počínající humanitární krize 

Popsaná situace v hlavním městě Mekele je jednou částí počínající humanitární krize. Za hranice zatím prchlo okolo 50 tisíc lidí, očekává se, že se za nimi vydají další sta tisíce. Miliony lidí v regionu nemají právě nyní co jíst.

Ve čtvrtek OSN uvedla, že se jí podařilo zajistit dohodu s etiopskými úřady o poskytnutí „ničím nerušeného, trvalého a bezpečného přístupu“ do regionu kvůli zajištění nouzové pomoci. Hlad a podvýživa jsou podle organizace nyní největším nebezpečím.

Městečko Castropignano se může pyšnit středověkými uličkami.
Dům za dvacet korun? Ale ano, existuje. V Itálii takové nabízejí

„Pomůžeme i těm Etiopanům, kteří byli vysídleni z domovského Tigraye do okolních provincií Afar a Amhara,“ přiblížil v New Yorku plán mluvčí OSN Stéphane Dujarric. O pár hodin později ale jeho kolega v Nairobi vyjádřil „extrémní znepokojení“ nad zprávou, že za nejasných okolností byli v Tygray zabiti čtyři pracovníci mezinárodní humanitární agentury.

Bezpečností situace v zemi je křehká, a snahy OSN o záchranu milionů lidí v této zapomenuté části planety tak mohou vzít kdykoliv za své.