Do příštího týdne bude na formulaci dokumentů a jejich právních aspektech pracovat speciální skupina expertů. Budou v ní například šéfové klubů ODS, lidovců a Pirátů Zbyněk Stanjura, Marek Výborný a Jakub Michálek či zástupce Starostů Stanislav Polčák. Koaliční smlouvu chtějí mít Spolu s Piráty a Starosty hotovou příští týden. Poté ji posoudí orgány všech pěti stran, například lidovci by dokument měli schvalovat na zasedání širšího vedení 5. listopadu.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes potvrdil, že smlouvy bude schvalovat jako všechny podobné dokumenty celostátní fórum.

Volby v berounské obchodní akademii
Na volby je rekordní počet stížností. Podali je i Piráti a STAN

"Na programových cílech se domluvíme," shrnul Fiala. Dodal, že koalice plní harmonogram přípravy vlády, který si stanovila. Podpis koaliční smlouvy a programu strany plánují k 8. listopadu, kdy se má poprvé po volbách sejít Sněmovna.

Fiala: Je předčasné hovořit o struktuře vlády

O struktuře vlády je podle Fialy stále předčasné hovořit.  "Je pár dnů po volbách, vyjednávání ještě musejí nějakou dobu pokračovat," řekl Fiala. "V žádném případě nedebatujeme o vytvoření nového resortu, nového úřadu, nového ministerstva," doplnil.

Zároveň ale řekl, že se uvažuje o ministru pro evropské záležitosti a členu vlády, který by se zabýval digitalizací. Musí ale podle Fialy být jasně dané kompetence a role těchto členů.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek: Varuji před euforií z výsledku voleb

Už dříve se hovořilo o tom, že by Spolu mělo připadnout devět křesel ve vládě a Pirátům se STAN šest. Koalice ale aktuálně rozdělení ministerstev potvrdit nechtějí. "Počet rozdělení křesel není ještě domluven," řekl Fiala. "V tuto chvíli preferujeme jednání o programu a o celkové struktuře vlády, aby to dávalo smysl," doplnil.