„Jsme rádi, že se můžeme alespoň tímto krokem navracet k té prezenční formě vzdělávání, která je nenahraditelná,“ uvedl Plaga.

Podmínkami návratu budou nezbytná opatření. Zpět se vrátí celé třídy, nikoli skupinky po 15 dětech jako tomu bylo v minulosti, ale žáci budou muset nosit roušky po celou dobu výuky i pobytu ve společných prostorách a třídách. „Z německého příkladu se ukazuje, že je pro eliminaci rizika je klíčové větrání, tedy výměna vzduchu. Bude tedy větší apel na větrání, a to i během výuky,“ uvedl ministr školství. Podobný režim bude platit také ve školních družinách. Cílem je podle ministra udržet žáky ve skupinách tak, jak se potkávají v rámci třídy.

Testování na nákazu koronavirem
Testuje se méně. Lidí s příznaky v ordinacích praktiků ubylo

V provozu budou moci být také školní jídelny. „Ti žáci, kteří budou prezenčně přítomni, budou samozřejmě moci navštívit školní jídelnu. Ti ostatní, kteří zůstávají na distanční výuce, si budou moci obědy vyzvednout, ale konzumace by neměla probíhat přímo v těch jídelnách,“ vysvětlil. „Uvědomujeme si také nutnost konzultací, takže umožníme konzultace jeden na jednoho ve školách pro ty žáky, kteří to potřebují a nemají doma pro výuku dostatečně podmínky,“ doplnil Plaga.

Občany České republiky ministr školství požádal, aby dodržovali vládní nařízení. „Každý jeden home office posouvá naše žáky blíže k obnovení výuky,“ uvedl.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný doplnil, že se nejedná o nahodilé opatření. Vychází naopak z nového systému PES, který chce ministerstvo představit na páteční tiskové konferenci. „Česká republika bude po zavedení systému PES v nejvyšším, tedy pátém stupni rizika. To znamená, že i v tomto nejvyšším stupni chceme žákům umožnit prezenční výuku,“ vysvětlil znovuotevření škol.

Ředitelé v obnovení nevěřili

„Máme z toho velkou radost, s harmonogramem návratu školy nebudou mít žádný problém. Se vším jsme počítali, a i když roušky po celý den mohou být nepříjemné, vnímáme to jako nutné zlo, které rádi absolvujeme,“ řekl Deníku Michal Černý, předseda Asociace ředitelů ZŠ.

Škola volá. Hurá!

Podle místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřiny Valachové přitom ředitelé škol neočekávali, že by k otevření středních škol a učilišť došlo ještě v tomto kalendářním roce. „Taková je nálada mezi učiteli a řediteli. Na rovinu, nikdo ani moc neočekává, že se otevřou základní školy. Ale všichni naléhají, a to budeme tlumočit našim ministrům, abychom zajistili vzdělávání pro děti v první a druhé třídě,“ prohlásila v předchozích dnech někdejší ministryně školství.

Vláda nařídila školám přechod na distanční výuku s platností od 14. října letošního roku. Původně měly být znovu otevřeny již 2. listopadu, kvůli zhoršující se epidemiologické situaci však zůstaly i nadále uzavřené. 

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
V lázních jsou připraveny tisíce lůžek, řekl Hamáček. Nouzový stav chce dál