Opatření proti koronaviru odhalilo nepřipravenost státu zajistit v případě nouze včas například roušky, respirátory či další zdravotnický materiál. Už proto, že se v řadě případů v Česku tyto prostředky nevyráběly.

Ilustrační fotografie.
Ztráty v době koronaviru: Sto milionů. Snad se sníží, věří dopravní podnik Brna

Proto mnohé tuzemské firmy tuto produkci urychleně rozběhly. Oproti řadě zahraničních producentů jsou ale v nevýhodě, když často začínají s menšími zdroji.

Více peněz

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní plánuje, že výrobci respirátorů, ochranných brýlí, štítů, ale také farmaceutických výrobků, chirurgických nástrojů či vybavení pro operační sály budou patřit mezi strategické producenty, kteří dosáhnou za zjednodušených podmínek na investiční pobídky.

Ty mimo jiné mohou zahrnovat slevu na dani, finance na vytvořené pracovní místo, dotace na školení zaměstnanců či úhradu části nákladů na výrobní projekty.

Exekuce. Ilustrační foto.
V exekuci a bez peněz? Čechům by mohl pomoci chráněný účet

„Zásoba těchto výrobků byla v době nouzového stavu v České republice nedostačující a bylo třeba je nakupovat ve velkém množství v zahraničí, což způsobilo časovou prodlevu v dodávkách, ale představovalo také značnou výdajovou položku v českém státním rozpočtu,“ odůvodnilo ministerstvo.

Bez výzkumu

Firmy, kterých se to týká, tak nově nebudou muset splňovat podmínku vyšší přidané hodnoty, to znamená výzkumu, ani minimální nutnou částku pro investici a počet nových míst.

Budova firmy Petrof se stala stavbou roku.
Miliardář Komárek koupí klavíry Petrof, které odmítla Čína. Rozdá je školám

Úřad návrh konzultoval mimo jiné s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků. „Jsme rádi, že se nám podařilo prosadit tam i jiné výrobky než jen respirátory,“ říká její šéfka Jana Vykoukalová. Pro zdravotnické výrobce jsou ale podle ní důležitější než investiční pobídky jiné druhy podpory. Třeba ty, jež by uspořili na nákladech na certifikaci.