„Vím, že je to velký zásah pro všechny rodiny, ale dobrá zpráva pro vás, rodiče žáků prvního stupně je, že 2. listopadu se vaše děti do školy vrátí," řekl v úterý večer Prymula. 

„Vím, že toto opatření má řadu odpůrců. I my jsme o něm velmi dlouho diskutovali. Jsou zde však jasná data, která ukazují, že nejčastěji jsou postiženi pedagogové a pracovníci ve školství, dokonce častěji než zdravotničtí pracovníci. Tento prudký nárůst začal 12. září a neustále raketově stoupá," dodal Prymula.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupil s televizním projevem k přijatým vládním opatřením proti šíření koronaviru.
Čekají nás tři složité týdny. V létě jsem měl být důraznější, omluvil se Prymula

Plaga uvedl, že středeční zpřísnění opatření proti koronaviru, k nimž patří také uzavření škol s výjimkou mateřských a speciálních, by mělo snížit reprodukční číslo ukazující, kolik lidí se průměrně nakazí od jednoho pozitivně testovaného.

Nyní je reprodukční číslo na hodnotě 1,5, a pokud podle Plagy do 2. listopadu neklesne, první stupeň se neotevře. Bude totiž muset muset nastat lockdown, tedy zásadní omezení života lidí i ekonomiky kvůli epidemii, zdůraznil ministr. "Pokud zůstane reprodukční číslo, tak to je obrovská katastrofa a nebudeme se vůbec bavit o návratu dětí do škol," řekl Plaga.

Otevření prvního stupně slíbil i Babiš

První stupeň základních škol se naopak 2. listopadu otevře, pokud opatření zafungují a reprodukční číslo se sníží zhruba k hodnotě jedna, upřesnil Plaga. Ostatní školy by se podle něj měly vrátit do provozu, pokud se reprodukční číslo koronaviru dostane na 0,8.

Otevření prvního stupně základních škol 2. listopadu přislíbil v úterý po jednání vlády také premiér Andrej Babiš (ANO). Na tiskové konferenci uvedl, že Prymula na zasedání kabinetu potvrdil, že první stupeň se otevře v pondělí 2. listopadu.

Žáci na chodbě základní školy - ilustrační foto.
Při volné kapacitě mohou do škol pro děti zdravotníků i další

Na distanční výuku musejí školy přejít od středy, potrvá zatím do konce příštího týdne a pak budou následovat celotýdenní podzimní prázdniny. Otevřené vedle mateřských a speciálních škol zůstanou také základní školy pro děti policistů, záchranářů nebo pracovníků sociálních služeb. Určily je dnes kraje, aby v práci mohli zůstat lidé v profesích potřebných pro zvládnutí epidemie.

Prymula dnes nutnost zavřít školy vysvětloval tím, že se tam nakazilo 4500 pedagogů a žáci a studenti tvoří 16 procent všech infikovaných. V poslední době děti ze škol podle epidemiologů přenášejí nákazu zejména do svých rodin.