Téměř tři sta padesát. Tolik názvů figuruje na seznamu akademických titulů, které si lidé mohou nechat zapsat do občanského průkazu. Vedle obvyklých Ing, Mgr., MUDr., PhD. nebo JUDr. jsou zde i desítky zahraničních zkratek, které se bez podrobných znalostí dají jen těžko rozklíčovat. Například Dipl.-Kffr., Dipl. oec. troph. či BBus (Hons).

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům krajských a senátních voleb v Průhonicích.
Šest zásadních bodů letošních voleb. Lidé vyslali politikům jasný vzkaz

S tím je ovšem konec. Vláda včera schválila novelu zákona o občanských průkazech, podle níž by se už od příštího roku tituly do občanského průkazu zapisovat neměly.

Méně práce

Kabinet k tomu dva důvody. První je ten, že titul ani vědecká hodnost nepředstavují údaje, kterými by člověk prokazoval svoji totožnost. „V této souvislosti je nutné podotknout, že předmětem prokazování není samotný titul, nýbrž dosažené vzdělání, které se prokazuje jinými listinami, např. vysokoškolským diplomem,“ uvádí v důvodové zprávě ministerstvo vnitra, které novelu připravilo. Proto podle něj ani pro prokazování vzdělání není nutné titul v občance uvádět.

Druhým důvodem jsou úspory, které to státu přinese. „Situace v oblasti zápisu tohoto údaje do občanského průkazu je značně nepřehledná, zejména jedná-li se o zahraniční vysokoškolské tituly,“ uvádí ministerstvo.

Péče o pacienta s koronavirem - ilustrační foto
Zdravotníků s covidem rychle přibývá. Je jich desetkrát víc než na začátku září

Jak již bylo zmíněno, uznávaných zkratek je již více než 300, přičemž přibývají další. „Zrušení zápisu tohoto údaje do občanského průkazu značně zjednoduší agendu,“ konstatuje úřad.

Jedním z důvodů, proč se ministerstvo rozhodlo zkratky titulů do občanky neuvádět, může být i dva roky stará stížnost, kterou řešila tehdejší ombudsmanka Anna Šabatová. „Upozornili jsme poslance na absurdní situaci v zapisování akademických titulů do občanských průkazů,“ konstatovala tehdy její mluvčí Iva Hrazdílková.

Ombudsmanka poukázala na to, že ministerstvo eviduje stovky užívaných zkratek v rozličných jazykových verzích. „Běžně užívanou zkratku titulu však zapsat nelze, pokud není přímo uvedena ve vysokoškolském diplomu,“ uvedla Hrazdílková.

Konec rodných čísel

Konec akademických titulů však není jedinou změnou, kterou novela zákona přinese. „Nové občanské průkazy by podle návrhu měly například obsahovat biometrické údaje o držiteli, zobrazení obličeje a otisku dvou prstů,“ uvedl Petr Kučera z tiskového odboru Úřadu vlády.

Ilustrační foto
Lidé jsou nezodpovědní a nenosí roušky, říkají prodavačky. Postih hrozí i jim

Ty ovšem budou na občance uloženy tak, aby je nikdo nemohl zneužít. Od konce příštího roku by se v občankách nemělo uvádět rodné číslo. „S jeho utlumováním pak souvisí i příprava dalších legislativních kroků spočívajících ve zrušení povinnosti uvádět rodné číslo do žádostí, formulářů apod.,“ konstatuje ministerstvo. Zákon ještě musí schválit poslanci a senátoři.