Asi to zažil každý. V obchodě se objeví čokoláda za 90 korun a po nějaké době je „v akci“ zlevněna o 60 procent. Podobné chování, které se v minulých týdnech objevilo například při prodeji cukru, je podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly minimálně na hraně slušnosti.

„Cena 90 korun jasně vybočuje z obvyklé ceny a jednoznačně slouží pouze k tomu, aby obchodník mohl nabídnout zdánlivou slevu, která ve skutečnosti žádnou slevou není. Odmítám se spokojit s vysvětlením, že spotřebitel byl o ceně informován, a tudíž je to v pořádku. Není, a nikdo tady nebude ze spotřebitelů dělat hlupáky,“ uvedl ministr Nekula po první schůzce s nově vytvořenou meziresortní skupinou, která má za cíl stabilizovat ceny potravin na českém trhu.

Cukr před Vánoci výrazně zdražil. Ministr Nekula kvůli tomu podá podnět na inspekci. Ilustrační snímek
Ministr Nekula si chce posvítit na obchodní řetězce. Začne cukrem

Tato skupina, v níž jsou zástupci nejenom ministerstva zemědělství, ale i resortu financí či České obchodní inspekce, má v příštích dnech Nekulovi přinést poznatky z praxe. Kontroloři se mají zaměřit nejen na obchodníky, ale na celý potravinový řetězec.

„Naším hlavním cílem je ochrana spotřebitelů a zajištění zdravého konkurenčního prostředí na našem trhu. Jednotlivé dozorové instituce musí na základě analýzy rizik zintenzivnit svoji činnost v oblasti kontrol a v případech, kde to kompetence umožňují, společně připravit cílené kontrolní akce,“ zdůraznil ministr. Ti poctiví se podle něj nemají čeho obávat, nepoctivci však musí pocítit, že jejich chování je neakceptovatelné.

ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)Zdroj: Deník/Petr Vaňous

Nejdůležitějšími dozorovými orgány v oblasti cen a dodržování pravidel prodeje jsou Česká obchodní inspekce a Specializovaný finanční úřad. V oblasti bezpečnosti, kvality potravin a uvádění nepravdivých informací je to Státní zemědělská a potravinářská inspekce, případně Státní veterinární správa.

Slovenská cesta nepřipadá v úvahu

Jedním z témat, o nichž Nekula diskutoval i s Národní ekonomickou radou vlády, byla i takzvaná slovenská cesta, kdy se náš východní soused v minulém týdnu dohodl s několika řetězci a zastropoval 400 druhů základních potravin. Touto cestou však český ministr zemědělství jít nechce. „O tom vůbec neuvažujeme. Chceme, abychom šli cestou zdravé soutěže mezi obchodními řetězci o to, kdo nabídne lepší cenu. Zabetonování ceny určitých výrobků není správná cesta,“ poznamenal Nekula.

Agrární komora České republiky si chce posvítit na ceny německých řetězců v Česku. Ilustrační snímek
Kdo může za drahotu v obchodech? Agrárníci chtějí prověřit německé řetězce

Na program prvního setkání meziresortní skupiny se dostala i diskutovaná cena vajec. Nekula uvedl, že kvůli ceně této komodity, která je dle Eurostatu nejdražší v celé Evropské unii, se hodlá obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Podle dat Českého statistického úřadu vejce meziročně zdražila o 90 procent. Víme, že v loňském i letošním roce extrémně vzrostla cena krmných směsí, které tvoří takřka 70 procent nákladů na produkci vajec. To se promítlo i do cen zemědělců,“ nastínil ministr.

Dodal také, že zatímco zemědělci vejce meziročně prodávali o 1,61 koruny dráž, obchodníci je zdražili o 2,7 koruny. „Skoro by se zdálo, že obchody mají z prodeje vajec větší náklady než zemědělci a přikrmovali je přímo na pultech obchodu. Ale spíš se snažili zneužít situace,“ uvedl důvody k podání stížnosti na antimonopolní úřad Nekula.