Zoologická zahrada Liberec plánovala v letošním roce oslavit své jubilejní sté výročí. Během příprav tematických akcí a hlubšího zkoumání celé historie se však zjistilo, že je ještě starší, než všichni předpokládali. Nové badatelské průzkumy dokazují, že byla založena již v roce 1904. 

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkA jak se na to přišlo? Zoo Liberec plánovala na podzim tohoto roku vydat rozsáhlou knižní publikaci mapující celou její historii. Na vzniku publikace spolupracovala mimo jiné i s členy libereckého badatelského spolku Rodokmen.biz. Jedním z úkolů badatelů bylo také dohledat nějaký dobový dokument z roku 1919 potvrzující vznik a založení této nejstarší zoo v Čechách.

Téměř po ročním bádání skupina historiků v dobovém tisku žádný dokument či informaci k tomuto letopočtu neobjevila, nalezla však dokument, ve kterém město Reichenberg předává městské pozemky Ornitologickému spolku právě za účelem založení zoologické zahrady (Tiergarten Reichenberg).

Znáte slíďáka tatarského?

Tento dokument ale nepochází z roku 1919, nýbrž je datován v roce 1904. V roce 1913 už zoo chovala na 110 kusů domácího a cizokrajného ptactva a více než 130 kusů zvířat z celého světa. Návštěvnost se zvedala rapidním tempem a nechyběli ani návštěvníci ze zahraničí,“ popisuje začátky liberecké zoo Martin Šulc ze spolku Rodokmen.biz.

Pražská zoo aktuálně láká na expozici slíďáka tatarského, největšího druhu pavouka v Evropě. Konkrétně jde o mimořádně velkou samici, která patří minimálně mezi největší jedince dosud nalezené v České republice. Ve druhé polovině 20. století byl slíďák tatarský u nás považován za vyhynulého; půl století se zde vůbec nevyskytoval. Pavouka, který bude k vidění do konce června, nalezl arachnolog Vladimíra Hula se svým synem. „Žádná zoologická zahrada na světě tento druh dosud nevystavovala, takže jde o opravdový unikát,“ pochlubil se Vladimír Hula.

O dalších zoologických zahradách – v Brně, v Plzni, v Ostravě, ve Zlíně, v Děčíně, v Chomutově, v Olomouci i o královédvorském Safari Parku se více dočete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

V magazínu Víkend naleznete také:

- Rozhovor s Martinem Stránským
- Seriál o srdci: Zúžení aortální chlopně
- Gastronomie: teplá snídaně vás nastartuje
- Křížovky, sudoku a soutěže o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.