On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

„Je to pro mě nepříjemná plichta,“ okomentoval jednání vlády v bleskovém brífinku Jan Rafaj, videprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Čekali jsme, že zazní: My vás nenecháme padnout,“ dodal.

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a premiér Andrej Babiš 19. března 2020 po jednání vlády v Praze vystoupili na tiskové konferenci formou videokonference
Stát proplatí náhrady za karanténu. Přes hranice se dostanou jen lidé s knížkou

Vláda a svém čtvrtečním zasedání mimo jiné rozhodla, že výdaje na náhrady mezd a platů pracovníků v nařízené karanténě kvůli šíření koronaviru proplatí zaměstnavatelům stát. Uhradí také 80 procent výdělku zaměstnanců obchodů, restaurací a dalších provozů, které se musely uzavřít. Opatření má zmírnit dopady koronavirové krize na firmy a instituce a bránit propouštění. 

Také rozhodla, že pošle do sněmovny zákon, který umožní další vyplácení ošetřovného lidem, jež zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám. Už dříve také schválila, že její Českomoravská záruční a rozvojová banka podpoří prostřednictvím programu Covid ty firmy a podnikatele, které postihla opatření související s nákazou.

Podle Rafaje to ale není dostatečné. Je na jednu stranu rád, že aspoň nějaká opatření jsou „Ale pokud vláda nevyšle v řádu hodin nebo desítek hodin jasný signál, tak zejména malí a střední podnikatelé to budou balit,“ obává se.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Zeman občany vyzval k odvaze. Varoval také před dvěma extrémy

Svaz průmyslu by mimo jiné doporučoval aktivaci takzvaného kurzarbeitu. Ten je možný například za situace, kdy se zaměstnancům kvůli krizi zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. „Druhou možností, kterou může vláda udělat rychle je, že nebudou žádné penále, když nebudou zaměstnavatelé hradit odvody za mzdy zaměstnancům,“ míní Rafaj. „V tu chvíli podnikatel ví, že nemusí před další výplatou nutně začít propouštět,“ dodal.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník