S covidem-19 dosud zemřelo 383 lidí, ministerstvo vpodvečer aktualizovalo popůlnoční čísla, podle kterých bylo úmrtí 386. Vyléčilo se 11.808 lidí, aktuální podíl uzdravených tak zůstává na zhruba 70 procentech z nakažených. Pro odborníky je klíčové, že se výrazně nemění počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. Podle posledních údajů se s koronavirem k pondělku v nemocnicích léčilo 123 pacientů, nedělní počet ministerstvo revidovalo na 118, když ještě ráno uvádělo 94. V těžkém stavu je podle posledních údajů 19 pacientů.

Testy na koronavirus v Norsku. Ilustrační snímek
Povinná karanténa? Norsko zvažuje znovuzavedení cestovního omezení pro Čechy

Pondělních 7235 testů na covid-19 je podobné množství jako ve všedních dnech v minulém týdnu. Z pondělních testovaných se nemoc prokázala u 2,9 procenta, v neděli to bylo podle aktualizovaných čísel 3,83 procenta.

Nejpostiženějším okresem nyní zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá na 100 tisíc obyvatel téměř 49 pozitivních případů za posledních sedm dní. Víc než čtyři desítky nových nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má ještě Prachaticko, těsně pod 30 Táborsko. Nulový je tento údaj jen na Domažlicku a Jesenicku.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemické situace. Devět okresů spadá do prvního zeleného stupně - jsou to Praha, Brno a Ostrava, Praha-západ, Praha-východ, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika.

Jarmila Rážová.
Hygienici představili semafor pro okresy. Na hraně druhého stupně je Praha

V zeleně označených regionech se sice vyskytují nové případy, nemoc se ale nešíří v komunitě. Tamní hygienické stanice mají podle pokynů ministerstva zvážit doporučení použití ochranných prostředků a dezinfekce, aktivovat informační linky, posílit odběrová místa a laboratoře; nemocnice mohou omezit návštěvy.