Muzikant z Loun, služebná z Hodonínska, zemědělský dělník z Břeclavska. Mladí lidé, muži, ženy i děti. Chudí s vidinou šance na lepší život vyráželi na strastiplnou anabázi přes půl světa. Mířili do země, která je vítala, a napsali příběh, jenž dnes připomíná, že i Češi a Moravané byli v historii součástí migračních vln.

Tato se zrodila před sto lety, kdy se oči mnohých začaly upírat místo Spojených států jižněji – k Argentině. „Naše republika vrhla v letech poválečných 1922 až 1930 na břeh jižní Ameriky přes čtyřicet tisíc lidí (asi polovina pocházela z východní části Československa – pozn. redakce),“ uváděl tehdejší diplomat a historik Vlastimil Kybal.

Chléb a vodka. V Rusku jde takřka o základní potraviny, které nikde nechybí. Trojici vesnických rybářů se však stalo popíjení vodky osudným (ilustrační foto)
Rybáři netušili, s kým se začali hádat. Šílený maniak u jezera rozpoutal jatka

Emigranti šli legální cestou, úřady jim vydaly vystěhovalecké pasy. V Argentině je ale nečekaly sociální jistoty, nýbrž tvrdá práce a těžké životní podmínky v horkém klimatu. Tedy pokud se nechali zlákat k farmaření, což udělala asi polovina z nich.

Latinskoamerická země nabízela novým osadníkům už před první světovou válkou miliony hektarů volné půdy na pampách. K poslednímu přistěhovaleckému boomu přispělo ochlazení imigrace do Spojených států, kde v roce 1921 přijali takzvaný kvótový zákon a o tři roky později se tam kvóta pro Československo snížila pouze na 3073 přistěhovalců ročně.

Útěk před krizí 

A proč vůbec část mladých lidí chtěla pryč? Historikové zdůvodňují opouštění Československa v jeho prvních samostatných letech ekonomickými a demografickými důvody. Podle sčítání lidu z roku 1921 počet obyvatel třeba na Břeclavsku výrazně stoupal. Navíc se zvýšil počet nezaměstnaných a na konci roku 1921 první republiku zasáhla hospodářská krize trvající asi dva roky.

Přitom měli lidé zprávy o zajímavých možnostech právě v Argentině. Pocházely od agentů lodních společností i příbuzných a známých, kteří tam již žili a psali domů dopisy.

Už v roce 1913 totiž založily v severní argentinské provincii Chaco rodiny Petra Šašvaty z jihomoravských Velkých Bílovic a Jana Novotného ze Svinné u Litomyšle novou zemědělskou kolonii. Z malé osady pak vyrostlo město Presidencia Roque Sáenz Peña.

Potápějící se Arizona se bohužel stala při útoku hrobkou pro 1 177 námořníků, kteří zemřeli spolu s ní. Dodnes zůstává na místě, na kterém se v roce 1941 potopila
Pearl Harbor: Paluba Arizony byla horší než vroucí láva, zbyly jen černé slzy

Zaměřili se na pěstování oro blanco – bílého zlata, jak se přezdívalo bavlně. Lokalita se pak stala po pauze ve válečných letech jedním z hlavních cílů československých přistěhovalců do Argentiny.

Nyní má město Sáenz Peña zhruba devadesát tisíc obyvatel. Dodnes tam žijí potomci krajanů a s městem Velké Bílovice mají partnerské vztahy.

Díky na internetu dostupným meziválečným seznamům pasažérů lodí vyplouvajících z německých Brém a Hamburku lidé navíc i dnes hledají stopy předků, kteří kdysi zakotvili v Buenos Aires.

Příběhy krajanů 

Třeba svobodný zemědělec Josef Šašvata, také z Velkých Bílovic, v Brémách nastoupil na loď Gotha mířící k břehům Argentiny 16. června 1923. Bylo mu třiadvacet let. Plavba lodí ze severoněmeckých přístavů do Buenos Aires tehdy trvala asi tři týdny.

Na stravu v podpalubí třetí třídy reptali jihomoravští vystěhovalci ještě ve třicátých letech. „Jídlo nestojí za nic. Je ho dost, ale konzervované maso nemá chuť, víno smrdí,“ svěřil se jednomu zpravodajci Alois Tesař z Hustopečska. Ten vyplul z Hamburku na zánovní zaoceánské lodi Alcantara o kapacitě asi 1400 pasažérů. Cestující jiných společností si naopak pochvalovali, že mohli u stolu k obědu vypít i tři litry vína.

Několikanásobný vrah Robert Lee Yates.
Monstrum v masce hrdiny. Bývalý voják sadisticky popravoval prostitutky

Československá příručka vystěhovalcům za prací radila nastoupit cestu nejlépe začátkem listopadu. V prosinci totiž mohli najít práci při argentinských žních.

Josef Šašvata měl ale z hlavního města namířeno k příbuzným na sever do provincie Chaco. Čekalo ho tedy dalších zhruba tisíc kilometrů vnitrozemím. Tam nejdříve pracoval na farmě u svého strýce Josefa Osičky, než si nastřádal peníze na své vlastní hospodářství – takzvanou čakru.

Tvrdé podmínky 

Zvlášť první Čechoslováci na pampách museli přetrpět v létě čtyřicetistupňová vedra, kopání studen, dřinu s klučením lesa, úpravy pozemků a trable kvůli dlouhým vzdálenostem bez pořádné infrastruktury a služeb.

Na přelomu 1922 a 1923 jim navíc úrodu poničily nájezdy kobylek a jejich larvy. Zemědělci v Chacu jim říkali langusty. „Tehdy pod tou havětí zmizelo všechno. Byly jich miliony. Všichni kolonisté, kteří tu byli první rok, se z toho málem pomátli a vraceli se do Evropy,“ líčil jeden z přistěhovalců v kolonii Sáenz Peña.

Židovské ženy a děti hlídané krátce před svým zavražděním příslušníky lotyšské policie v roce 1941. K masakrům docházelo na více místech, tento snímek zachycuje událost v lotyšském přístavu Liepaja
Šílený masakr v Rumbule: Žena vydržela nahá ve sněhu předstírat smrt, přežila

Plochy oseté bavlníkem se přesto rozrůstaly a s navýšením ceny bavlny se farmářům začalo dařit. Nejúspěšnější bohatli, rozšiřovali čakry třeba na tři sta hektarů a zvali do Argentiny další krajany z Československa.

Na stavbách i v kuchyni 

Ne všichni se ovšem stali rolníky. Někteří v Argentině pracovali i na stavbách, ženy pak jako služebné či kuchařky. Například Jan Doležal z Čejkovic na Hodonínsku se měl dokonce stát vyhlášeným lovcem na pampách planiny Grand Chaco.

Tečku za hromadnější imigrací nakonec udělala celosvětová hospodářská krize. Zhoršily se podmínky, podražilo vízum a Československý ústav zahraniční v roce 1931 radil do Argentiny vůbec neodjíždět.

„Situace pro nové přistěhovalce je kritická,“ upozorňovalo i ministerstvo sociální péče. Argentinské legislativní zpřísnění přijetí přistěhovalců ve třicátých letech postupně ještě omezilo imigraci. Mnozí Čechoslováci se začali dokonce z Argentiny vracet. Další vlna návratů do Československa pak přišla ještě po druhé světové válce.