„Případ je zatím na začátku a budeme ho předávat službě kriminální policie a vyšetřování," informoval včera zástupce vedoucího Obvodního oddělení policie v Týnci nad Sázavou Vratislav Dolejš.

Podle vyšetřovatele hasičů HZS Benešov Leoše Maršíčka to v Týnci za poslední měsíc nebyl první žhářský útok.

„Pachatel, nejspíš ten samý, zaútočil hořlavinou na stejný bar už před třemi týdny," uvedl vyšetřovatel.

V obou případech byl scénář útoku na bar stejný. Pachatel rozbil okno a do místnosti nalil hořlavinu. Tu pak zapálil.

„Hořlavinou, kterou pachatel použil, byla nejspíš směs s olejem," uvedl Leoš Maršíček s tím, že tento nepříliš hořlavý koktail chrstl žhář na ubrus, židle i sedačku. Pokrývka stolu a židle shořely, sedačku se však pachateli zapálit nepodařilo.

Bar ve zděném objektu, který zhruba před rokem vznik na místě, kterému se říkalo Plecháč, je místem, kde se scházejí především mladí. Už Plecháč byl často kritizován lidmi z okolí. Zda je mezi nimi také žhář zjišťují policisté.

Podle hasičského vyšetřovatele má případ řadu nezodpovězených otázek. Například proč pachatel použil hořlavinu, která nehoří jako jiné, běžně dostupné kapaliny? Chtěl majitele baru „jen" postrašit? Je za útoky nesouhlas s provozováním baru, hluk, který mohou způsobovat jeho hosté nebo to jsou osobní motivy? Podle reportáže televize Nova si provozovatele baru není vědomý toho, že by někoho poškodil.