ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Útočnost pacientů vzrůstá – přičemž podle záchranářů za tím nejčastěji stojí alkohol a drogy. Lidé, jimž jejich náruživost zastřela mysl, se pak někdy nezastaví ani před fyzickými útoky. Ty jsou přitom častější, než by napovídalo několik nahlášených případů ročně. I když dojde ke zraněním, zpravidla se nejedná o nic vážného. „Obejdou se bez odborného ošetření a trvalých následků,“ uvedli záchranáři na svém facebooku. S tím, že ve velké většině případů posádky zvládnou agresivního pacienta samy – a tím je věc uzavřena.

Někdy se však z napadení zdravotníků stane i práce pro policii. Naposledy se to stalo na Berounsku, kde byla sanitka 17. dubna prostřednictvím tísňové linky 155 přivolána k muži ležícímu na ulici. „Posádka rychlé zdravotnické pomoci po příjezdu muže podrobně vyšetřila a vyhodnotila, že kromě podnapilosti nejeví známky žádného úrazu či jiné zdravotní komplikace. Bylo rozhodnuto, že vzhledem k silné intoxikaci alkoholem bude transportován na interní oddělení spádové nemocnice,“ přibližuje facebook středočeské záchranné služby počáteční okolnosti.

Ilustrační foto.
Napadení záchranářů není vzácné. Útočníci je někdy i pokousají

I když se nejelo na záchytku, ale do nemocnice, v dotyčném se nakonec probudil bojovník. Ovšem takový, který útočí ze zálohy – a zcela překvapivě. Původně totiž neprojevoval ani náznak agrese a při transportu v sanitce pospával. V cíli se však situace změnila. „Při předávání v nemocnici, když se k němu záchranářka naklonila blíž, se probral – a náhle dal záchranářce obří facku a uštědřil jí kopanec do břicha,“ uvedli záchranáři. S tím, že terčem napadení se stala pracovnice záchranné služby s mnohaletou praxí.

I když zdravotnický personál útočníka rychle zpacifikoval a přikurtoval, dotyčný se nezklidnil ani poté, co byl znehybněn. Chrlil výhrůžky, když všem okolo sliboval, že je zabije. Událost měla dohru jak na chirurgickém oddělení, kde napadenou záchranářku vyšetřil lékař, tak na policii. Policisté věc vyhodnotili jako přestupek.

Odběrové místo na testování nákazy koronavirem - ilustrační foto.
Test na koronavirus zdarma nabízí zapojení do studie