Odvolací soud zrušil původní nepravomocný verdikt, podle něhož se za Jirátova slova mělo veřejně omluvit středočeské státní zastupitelství. Zčásti se však justice bude věcí ještě dále zabývat.

Státní zástupce Jirát je dnes již v důchodu – v závěru kariéry však vystupoval jako žalobce v první větvi Rathovy kauzy. V té době, v roce 2015, se o Rathovi vyjádřil nelichotivě v rozhovoru pro Lidové noviny a server Lidovky.cz. Kritizoval počínání Ratha a jeho obhajoby v jednací síni Krajského soudu v Praze, prohlásil, že podle něj má někdejší hejtman peníze pocházející z trestné činnosti uložené ve firmách v zahraničí v odhadované výši stovek milionů korun.

Mimo jiné také vyslovil očekávání, že vězení se Rath bude vyhýbat; uprchne a do výkonu trestu nenastoupí. Jirát se tehdy opřel i do Rathových vyjádření pro média, která označil jako lživá. Proti těmto výrokům, které obsáhle citovala i další média, se Rath ohradil; požadoval omluvu jak přímo od státního zástupce Jiráta, tak od Krajského státního zastupitelství v Praze.

Bývalý hejtman David Rath, stíhaný pro podíl na údajných korupčních manipulacích se zdravotnickými a stavebními zakázkami Středočeského kraje, u Krajského soudu v Praze.
Exhejtman Rath nezaplatil peněžitý trest. Soud se proto obrátil na exekutora

Zatímco v případě Jiráta coby soukromé osoby soudy rozhodly již v roce 2018, že se omlouvat nemusí, protože odpovědnost za jeho slova nese v tomto případě zaměstnavatel, jiná byla situace v případě krajského státního zastupitelství.

Obvodní soud pro Prahu 1 loni v prosinci Rathově žalobě na ochranu osobnosti zčásti vyhověl: rozhodl, že v souvislosti s Jirátovými slovy, jejichž pravdivost se neprokázala (či v případě Rathových rozhovorů s novináři je třeba respektovat pravidlo, že obžalovaný má právo hájit se způsobem, jaký uzná za vhodný), musí krajské státní zastupitelství zveřejnit omluvu.

Tento nepravomocný verdikt však už neplatí; ve čtvrtek jej zrušil odvolací senát Městského soudu v Praze. Pokud se jedná o výrok hovořící o lhaní, je už jeho slovo konečné. Na rozdíl od obvodního soudu argumentoval pravomocným odsuzujícím verdiktem odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze – z něhož plyne, že Rath neříkal pravdu, když tvrdil, že je obětí politického procesu, neboť úplatek nikdy nepřijal a ani o něj nežádal. Tedy: Jirát se nemýlil, když hovořil o lhaní.

Přílet vojenského speciálu Airbus A319, jehož paluba znamenala pro čtrnáct uprchlíků cestu zpět do ČR a dále do vězení.
VIDEO: Čtrnáct vězňů dopravil za mříže armádní speciál

Byť je pravdou, že obžalovaný se skutečně může hájit podle svého uvážení, tedy i lhát – pak se ale nemá co ohrazovat vůči tomu, když jeho slova někdo označí za lež…

Zbývající část žaloby na ochranu osobnosti odvolací senát pražského městského soudu v čele s předsedou Tomášem Novosadem vrací k novému projednání – s tím, že Rath neměl žalovat krajské státní zastupitelství, ale ministerstvo spravedlnosti. Ve vztahu k němu se budou dále řešit Jirátova slova o vysoké částce peněz ulitých v zahraničí.

David Rath má ve věznici 'podřadnější práci'
Bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD nastoupil do věznice loni v říjnu. Za mřížemi chtěl působit jako lékař, současné právní předpisy to však neumožňují. Jeho advokát Adam Černý ve čtvrtek 3. září novinářům sdělil, že jeho klient má nyní ve věznici "podřadnější práci" - myje záchody. Pobyt ve vězení podle právníka zvládá, protože je silná osobnost.