„U nás zaplaťpánbůh žádný takový případ zatím nemáme," potvrdil včera Zdeněk Sadílek, vedoucí Oddělení obecné kriminality PČR Benešov.

S nadsázkou se tak dá tvrdit, že konzumenti ostřejších nápojů se lákáním na nákup levnějšího, rozlévaného alkoholu, ovšem nejistého původu, zaslepit nedali. Už bez nadsázky, zachránili si tím přinejmenším zrak.

Otrava pančovaným alkoholem přesto už dorazila i do středních Čech a má už také první tragické vyústění. Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze zemřel v pondělí osmatřicetiletý muž z Milína na Příbramsku.

Deníku to potvrdila mluvčí nemocnice Petra Pekařová. „Prognóza byla u tohoto pacienta velmi špatná a v pondělí zemřel," uvedla mluvčí.

Podle mluvčí příbramské policie Moniky Schindlové muž konzumoval alkohol ještě s dalšími čtyřmi osobami, u kterých se však otrava neprokázala.

Ta se ale projevila u jiného, pětašedesátiletého pijáka alkoholu už v neděli. Kvůli tomu ho hospitalizovali zdravotníci v příbramské nemocnici. Muž sám přišel s tím, že cítí bolesti na hrudníku. Jeho stav se pak začal zhoršovat.

Proto ho zdravotníci umístili na anesteziologicko – resuscitačním oddělení nemocnice a udržují ho v umělém spánku.

„Alkohol, konkrétně vodku, si zakoupil v příbramské prodejně a vypil asi sedm panáků," řekla Schindlová s tím, že policie nyní velice intenzivně pátrá po původu destilátu.