"Máme už oficiální zprávu ze Státního veterinárního ústavu Praha, která karbofuran objevila v játrech a dalších tkáních uhynulého orla," potvrdil v pátek 28. února ředitel Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař.

Naštěstí ani jeden případ otravy dětí z oblasti Miličínska nemuseli zatím vyšetřovat policisté v souvislosti s touto už třetí potvrzenou otravou vzácného orla mořského.

Karbofuran je totiž jed, který se přenáší i pouhým dotykem. Orla naštěstí nenašly děti, ale dospělí a ti se kadáveru nedotýkali.

Ve dvou předešlých případech z let 2009 a 2010 policisté traviče nedopadli. Nyní zatím úřady zjistili, že samice orla uhynula na téměř stejném místě, jako pták před pěti roky.

"Co bude s případem otráveného orla dál, musí rozhodnou Odbor životního prostředí Městského úřadu Votice," dodal ředitel KVS Zdeněk Císař.

SMRT KARBOFURANEM HROZÍ I LIDEM

Jedná se o insekticid karbamátové řady. Karbamáty jsou syntetické deriváty physostigminu, což je alkaloid fazole. Karbofuran byl poprvé registrovaný v USA v roce 1969 a používal se v zemědělství jako insekticidní přípravek k tlumení škůdců na velké škále plodin. Přípravky byly klasifikovány jako vysoce toxické.
V Evropské unii je aplikace karbofuranu zakázána od roku 2008, není dovoleno jej nejen používat a prodávat, ale ani skladovat. V zemědělských družstvech i mezi lidmi je ale stále značné množství zásob, za jejichž uchovávání hrozí postihy. Karbofuran je nervový jed. Jeho působením dochází k blokování nervových vzruchů, které vede k ochrnutí dýchacího svalstva a ke smrti udušením. Karbofuran je vysoce toxický nejen po pozření, ale také po vdechnutí nebo potřísnění kůže. Hodnoty toxicity jsou ovlivněny řadou faktorů.
Požití velmi malých dávek působí letálně po několika dnech (takto postižená zvířata bývají častěji napadána predátory).
Požití menších dávek vede k velmi vážným poruchám zdravotního stavu, případně smrti po několika hodinách a pozření většího množství jedu vede k rychlé smrti. V těle živočichů není karbofuran kumulován, ale naopak rychle metabolizován. Rychlost odbourání se výrazně liší nejen vnitrodruhově, ale také mezidruhově (např. orální toxicita pro bažanta je 10x nižší než u kachny). Pro ptáky byly zjištěny hodnoty toxicity v rozmezí 0,41 – 4,15 mg/kg.
Zdroj: www.karbofuran.cz