Zatím neznámý pachatel měl na sociální sítí Instagram obtěžovat podle berounských policistů nejméně tři dívky ve věku dvanáct až třináct let pomocí několika falešných účtů. Poté s dívkami navázal písemný kontakt, následně ale také videohovory. Postupem času začal vyžadovat od dívek zaslání fotografií a také videí, která mají zachycovat jejich nahá těla.

Ilustrační foto.
Slíbila mu slevu, když rychle zaplatí. Byl to ale podvod

Po pachateli v současné době pátrají policisté, podle policistky Barbory Schneeweissové může být obětí více. Policisté v této souvislosti znovu nabádají rodiče, aby s dětmi o problematice sociálních sítí a bezpečnosti na internetu mluvili a vysvětlovali jim zásady bezpečnosti. Jednou z nich je nereagovat na neznámé osoby.

„Nikdy nereagujte na výzvy s nevhodným obsahem, nezasílejte v žádném případě své intimní a choulostivé fotografie nebo videa cizím osobám, ale ani svým přátelům. Tyto materiály mohou být velmi snadno zneužity a použity proti vám,” sdělila policistka Barbora Schneeweissová s tím, že je důležité držet se základního pravidla: nic neplatit, neposílat a hlavně nestydět se záležitost oznámit na policii. „Důležité je také nic nemazat, uschovat důkazy a s dotyčným přestat komunikovat,” dodala policistka.

Banky se stále více snaží pomocí techniky svým klientům zjednodušit přístup k ovládání jejich účtů.
Počet internetových podvodů stoupl v kraji na dvojnásobek