Vše začalo ve chvíli, kdy si dvojice svou oběť vyhlédla venku; když muž procházel Ondřejovskou ulicí. „Pod záminkou prodeje elektroniky, hodinek a dalších věcí se vnutili do jeho domácnosti. Zde při placení za nabízené zboží vyvolali nepřehlednou a chaotickou situaci,“ upřesnil Chalupa, co se v domě odehrálo. S tím, že jakmile dotyční drželi sjednané peníze v ruce, nastoupili do auta a odjeli. Až pak senior zjistil, že si nepozorovaně odnesli i jeho další peníze – a šlo prý o větší hotovost. Navíc se ukázalo, že většina věcí, které koupil, byly jen napodobeniny; případně se jednalo o nefunkční výrobky.

Ilustrační foto.
TEST RESPIRÁTORŮ: Ve kterém se dobře dýchá, neškrábe a nepáchne po chemii?

Kdo má tuhle zlodějskou akci na svědomí, se nyní snaží zjistit policisté z Říčan. Prozatím vědí, že pátrají po dvou mužích, kteří hovoří plynně česky bez přízvuku. Jeden je ve věku kolem čtyřicítky, druhému může být odhadem mezi 18 a 20 lety; ten mladší je menší postavy. K autu, kterým odjeli, se zatím ví jen to, že mělo být snad šedivé – nebo možná tmavě zelené.

Policisté věří, že by jim mohly pomoci postřehy všímavých svědků, majících k případu jakékoli informace. A dokonce spoléhají i na pomoc lidí, kteří si vůbec ničeho nevšimli. Mají ale v autě instalované kamery a minulý týden ve čtvrtek zhruba půl až tři čtvrté hodiny po poledni projížděli Ondřejovskou ulicí ve Struhařově (tedy po silnici II/113 spojující Mukařov a Ondřejov); tyhle záznamy by se mohly hodit. „Kontaktovat je policisty možné osobně na služebně obvodního oddělení v Říčanech na Masarykově náměstí, telefonicky na čísle 974 881 730, pomocí e-mailové adresy poj.oo.ricany@pcr.cz; případně prostřednictvím linky tísňového volání 158,“ nabízí Chalupa různé způsoby, jak dát policistům vědět.

Ilustrační foto.
Situace začíná být vážná. Některé středočeské nemocnice jsou na hraně kapacit

Tradiční rady policie nejen pro seniory
- Do svého domova nepouštěje nikoho cizího, pokud nejde o předem ohlášenou, domluvenou či objednanou návštěvu
- Nenechávejte se zlákat k nákupu jakéhokoliv zboží za výhodnou cenu
- Nikdy před cizí osobou neukazujte, kde máte uložené své úspory
Zdroj: Zdeněk Chalupa, Policie ČR