Přesně taková přirovnání se dají vztáhnout k událostem z 21. srpna 1968. Jen pro ty, kteří by nevěděli. Ten den začala vpádem pěti vojsk zemí Varšavské smlouvy „dočasná" okupace naší vlasti prezentovaná v komunistickém tisku jako internacionální pomoc spřátelenému lidu socialistického Československa. Pražské jako, jak se obrodný proces společnosti směřující od totality k demokracii nazýval, přepadení Československa oddálilo o dalších více než dvacet let.

Vzpomínky na tu dobu i čas před okupací, kdy světu vládla kapela Beatles má řada lidí. Například zpěvák benešovského Big Bandu Pacholata Jiří Hřebíček. Ten v době beatlemanie nepatřil mezi máničky, tedy mladé muže s dlouhými vlasy, módní mikádo, jako beatlsáci, měl i on. A jako čerstvě dostudovaný inženýr načichlý studentským životem, neměl daleko revoltě. Projevil ji po studiích, kdy už pracoval ve výzkumném ústavu. Už jako jeho pracovník slyšel zprávu Československého rozhlasu: „Vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky překročila státní hranice…"

„Nechal jsem si na protest narůst plnovous. Když bylo jasné, že tu jsou Rusové dočasně – napořád, vousy jsem zase shodil," uvedl.

Ale okupace Československa měla i své oběti. Celkem 108 lidí okupantu zastřelili nebo je o život připravili při dopravních nehodách. Stejný poměr obětí měla i okupační vojska.

K velké tragédii došlo v Dolních Kralovicích, kde pod pásy sovětského tanku zahynula trafikantka, důchodkyně Božena Veselá a její zákazník Josef Bulík.

Před polednem se z dlouhého kopce od Bezděkova přiřítil sovětský tank a lidé v dřevěné trafice neměli šanci na záchranu.

Při nehodě s vozidlem sovětské armády zemřeli také Luděk Pokorný, Martin Vonka a Luděk Hájek, mladí muži ve věku 22 až 25 let. Všichni tři zahynuli na přeložce státní silnice v Benešově, dnes silnice první třídy číslo tři či E55, v osobním automobilu. Nehoda se stala kolem osmé hodiny večerní, v pondělí 2. září. Osobní vůz mladých mužů najel v plné rychlosti zezadu do odstaveného neosvětleného sovětského tahače.

Životem zaplatil za střed s okupanty v neděli 20. října také čtyřiadvacetiletý Jan Kakos, traktorista JZD Domašín. Se svou přítelkyní jel na motocyklu na dostihy na Příbramsko a při předjíždění vojenské kolony na silnici mezi obcemi Obora a Višňová potkal na vrcholu stoupání další sovětskou kolonu. Při zařazování zpět do svého pruhu ale motocyklista zavadil o nákladní auto… Muž zemřel při převozu do nemocnice, jeho spolujezdkyně se zranila těžce.

Právě zkušenosti se spřátelenými zeměmi východního bloku přiměly novou politickou garnituru už samostatné České republiky, aby iniciovala vstup země do NATO. Stalo se to v roce 1999.

Například někdejší ředitel benešovského úřadu práce Petr Němeček, vnímal vstup České republiky do NATO takto. „Byl vyvolán především posledními negativními zkušenostmi s Ruskem v roce 1968."

Obdobně tehdy hovořil i ředitel benešovského gymnázia, současný benešovský místostarosta, Zdeněk Zahradníček. „Naše země je příliš malá na to, aby mohla vytvořit nějaký obranný pakt tak, jako se to stalo před druhou světovou válkou. Myslím si, že vstup ČR do NATO je na místě, neboť nám bez členství v této alianci může hrozit nebezpečí a to především z východní strany.

Lékařka z Rehabilitačního ústavu Kladruby Marie Kulakovská k tomu zase řekla: „Vstup schvaluji, je to první krok k tomu, abychom se přiblížili k západoevropskému standardu. Rusko nás cítilo, a politici určitě ještě dnes cítí, jako svou kolonii.

Možná ještě o trochu dál v prevenci před opakováním událostí z osudového data 21. srpna 1968 jsou v Drahňovicích. Obec už od roku 2007 k výročí okupace obsazují „preventivně" vojska U.S. Army

Ta do Drahňovic přijedou i tentokrát a to už v pátek 21. srpna.

„Předsunuté hlídky U.S. Army vytvoří výhodné pozice pro obsazení obce vojskem. Poté bude tradičně ztečena kóta 440 a vypuzeni rudí komisaři," popisoval scénář akce šikovatel Aleš Vaněk.

Vojska americké armády, přesněji vyznavači vojenské historie se svými jeepy a náklaďáky značky Dodge, přijedou do Drahňovic od Prahy.

„Celý happening je připravovaný k příležitosti srpna 1968," potvrdil starosta Drahňovic František Košata.