Osmi z místních lidí, kteří se tehdy kvůli hluku nevyspali a následně podali žalobu, dal za pravdu Okresní soud pro Prahu-východ. Podle jeho verdiktu by každý z těch, kdo se pomocí paragrafů rozhodli zúčtovat s těmi, jež považují za původce rušivého dunění, měl dostat jako náhradu nemajetkové újmy deset tisíc korun.

Soud se tedy neztotožnil s postojem, jaký lze od účastníků technoparty často zaslechnout: oni se přijeli pobavit – a místní to těch pár dnů holt musí vydržet.

Zřejmě jde o první verdikt svého druhu, kdy lidé uspěli s žalobou na organizátory podobné akce. Zjevně pomohlo, že na rozdíl od řady jiných technoparty, kdy se prostě účastníci sjedou na místo, aniž by bylo zřejmé, kdo za uspořádáním akcí stojí, byli v tomto případě jako organizátoři známi dva muži: jeden s trvalým bydlištěm hlášeným na radnici v Nehvizdech, druhý na Úřadu městské části Praha-Velká Chuchle.

Jiří Snížek (Piráti).
Lídr středočeských Pirátů Jiří Snížek ztratil čich. Čekají ho testy na Covid

Podle verdiktu, který už nabyl právní moci, protože se proti němu nikdo neohradil využitím opravných prostředků, by měli nejen zaplatit po deseti tisících každému z žalobců, ale také náklady řízení; jejich výši soudkyně civilního úseku Okresního soudu pro Prahu-východ Zuzana Steinerová vyčíslila na 26 200 Kč.

Jak to s placením bude, je však otázkou. Leccos nicméně může napovědět přístup žalovaných: k soudu nedorazili – a ani nepřebírali poštu. Spekulovat o tom, zda záležitost nakonec vedle právníků zaměstná také exekutora, je však zatím předčasné.