O události jako první informovala agentura Aktu.cz, podle které měl muž s vozidlem narazit do hangáru a administrativní budovy letiště.

Letiště v Mladé Boleslavi po zásahu policie 17. března 2023 dopoledne.Letiště v Mladé Boleslavi po zásahu policie 17. března 2023 dopoledne.Zdroj: Deník/Michal Bílek

Mluvčí policie Vlasta Suchánkova vzápětí incident potvrdila. Došlo k němu v noci na pátek. „Policejní hlídka zasahovala proti agresivnímu muži. Nereagoval na žádné donucovací prostředky, policisté museli použít zbraň, po jejímž zásahu muž zemřel," předeslala. 

Na výzvy policie nereagoval

Těsně po půlnoci vyslal operační důstojník na základě oznámení na linku 158 policejní hlídku do Bezděčína, kde měl neznámý muž, který zde zastavil s osobním vozidlem, tyčí demoloval ubytovnu a další přilehlé objekty. Při příjezdu hlídky k ubytovně ale byl muž už pryč. Policisté ho vypátrali v blízkosti objektu letiště, kde poškozoval a demoloval hangáry a jeho další vybavení.

Letiště v Mladé Boleslavi po zásahu policie 17. března 2023 dopoledne.Letiště v Mladé Boleslavi po zásahu policie 17. března 2023 dopoledne.Zdroj: Deník/Michal Bílek

„Policisté okamžitě využili zákonných výzev k jeho zadržení, na které ale vůbec nereagoval a byl vůči nim značně agresivní. Proto použili po dalších zákonných výzvách donucovací prostředky – hmaty, chvaty, slzotvorný prostředek, teleskopický obušek, taser – a to i opakovaně - a následně i služební zbraň," konstatovala mluvčí a potvrdila, že přestože policisté zraněnému muži okamžitě poskytli neodkladnou první pomoc, na následek zranění zemřel.

Zásah prověří GIBS

Suchánková k události doplnila, že případy spojené s trestnou činností, kterou měl muž spáchat na ubytovně a letišti, budou řešit policisté služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Mladá Boleslav a prověřování policejního služebního zákroku je v v gesci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). 

To potvrdila i mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. „Policejní zákrok provedený na Mladoboleslavsku jsme převzali do prověřování," sdělila ČTK.

Vedoucí letového provozu letiště Igor Karul ČTK řekl, že letiště nyní k odhadu výše škody nemá žádné informace. Ani policie zatím výši škody nestanovila, uvedla policejní mluvčí Suchánková.