Podpisové archy se záhlavím „Žádost o opravu nerovností vozovky a montáž zpomalovacího semaforu na vjezd do Máchovy ulice" pak muž předal sousedovi z nedalekého domu, benešovskému lékaři a zastupiteli města, Františku Rouskovi.

„Jednal jsem o tom se starostou a místostarostou Benešova, jen jsem se zatím nedostal k tomu, abych to sdělil panu Hendrychovi," uvedl včera lékař.


To, že zastupitel František Rousek pozemní komunikaci skutečně s vedením Benešova hovořil, potvrdil jeho místostarosta Jiří Švadlena.
„Zatím je to ve stadiu jednání, musíme na to najít zhotovitele," řekl Jiří Švadlena, ale na námitku, že Máchova ulice a oprava tamní vozovky nepřísluší Benešovu, ale krajské Správě a údržbě silnic, upřesnil: „To, na co se ptáte, to není silnice, ale příjezd na pozemek k takzvanému lékařskému domu stojícímu u Máchovy ulice u křižovatky k silnici první třídy číslo tři a tamní zpevněná parkovací plocha," vysvětlil Jiří Švadlena.


Jenže jeho vyjádření vycházelo z nepochopení dotazu Benešovského deníku. Po jeho dalším upřesnění pak místostarosta Benešova uvedl: „O úseku silnice mezi starou bránou nemocnice a mostem přes silnici první třídy číslo tři, jsem zatím neslyšel," potvrdil. „Slyšel jsem ale, že nějací lidé tam požadují snížení rychlosti a instalaci retardéru. Budeme se o tom určitě bavit na radě města," slíbil místostarosta Benešova Jiří Švadlena.


U uvedeného, zhruba 150 metrů dlouhého úseku krajské silnice číslo 106, se kvůli upozornění tamních obyvatel na hluk sešli už 5. dubna pracovníci Krajské hygienické stanice a Krajské správy a údržby silnic Benešov (KSÚS). Žádné závazné stanovisko úřadů ale ze schůzky nepadlo.


„Hygienici se na situaci kolem silnice a dopravy na ní jen podívali, ale hluk neměřili," popsal setkání Ladislav Hendrych.
Situaci však zná také vedoucí KSÚS pro oblast Benešov Jiří Šrankota, jehož kolega cestmistr, se uvedeného setkání na začátku dubna zúčastnil.


„Část silnice v Máchově ulici byla už opravena," připomněl Jiří Šrankota úsek od křižovatky s Hodějovského ulicí u podchodu pod tratí ke staré bráně benešovské nemocnice. Jenže právě další část pozemní komunikace na Týnec je oním úsekem, jehož stav kritizují obyvatelé Benešova.


„Její oprava v letošním plánu není," sdělil vedoucí oblasti Benešov s tím, že se o případné opravě ještě bude bavit s cestmistrem. Současně prý není vyloučeno, že kraj na opravy silnic ještě nějaké další prostředky z rozpočtu uvolní.


„Uvidíme, zda budou, třeba v pololetí, nějaké náhradní zdroje. Na sto procent to ale jisté není. Pokud budou, dáme to do plánu, ale jejich přidělení právě na Máchovu ulici, musí kraj ještě chválit," vysvětlil mechanismus oprav silnic ve správě kraje Jiří Šrankota.
Pokud by kraj skutečně peníze na opravu Máchovy ulice schválil, přišlo by na řadu frézování a pokládka nového povrchu. Ulice by pak byla vyřazena z provozu na zhruba týden.