Cyklisté jízdní kola ponechali u prodejny, dva z nich si je opřeli o bok budovy, takže na ně z obchodu nemohli vidět.

„Jen chvíli za touto skupinkou přijely také dvě mladé ženy ve stříbrném Fordu Focus. Vystoupily a namířily si to rovnou do prodejny. Tam si evidentně jen obhlédly situaci, a aniž by něco nakoupily, vyšly po chvíli opět ven. U vozidla se poté pravděpodobně domlouvaly, co dále podniknou," popsala Eva Stulíková z benešovské policie prolog trestného činu, který se uprostřed Chocerad odehrál v neděli 20. září kolem 11. hodiny.

„Jedna z mladých žen nastoupila do auta, druhá si ale nasadila kapuci a vydala se k odstavenému jízdnímu kolu. Z toho nejprve sundala cyklistickou přilbu a položila ji na zem. Poté na ně nasedla a odjela po silnici směrem do Chocerad. Řidička ji následovala ve vozidle," upřesnila Eva Stulíková.

Na krádež svého kola přišel mladý cyklista jen malou chvíli poté, co obě ženy z místa odjely.

Policii uvedl, že hodnota tři roky starého tmavě šedého horského jízdního kolo CUBE AMS 125 s bílými nápisy je zhruba 60 tisíc korun.

Zaznamenaly je kamery

Policisté po ženách začali okamžitě pátrat. Podařilo se jim získat několik kamerových záznamů, na nichž jsou zachycené.

„Ten nejkvalitnější byl z kamery přímo namířené na obchod s potravinami. Mladší ženy měly na sobě tmavé oblečení. Řidička měla tmavé vlasy, její spolujezdkyně byla spíše do zrzava. Na stříbrném Fordu Focus byly dva zásadnější markanty. Jedním z nich je mírně poškozený, odřený nebo promáčklý levý přední blatník, druhým je stříbrná koncovka výfuku, která nebývá na vozidlech standardním doplňkem," konstatovala tisková mluvčí.

Policisté se domnívají, že vozidlo přijelo buď ve směru od Ondřejova, anebo od Poddubí, stejně jako skupinka cyklistů, kterou si mohly pachatelky cestou náhodně vytipovat.

„Vzhledem k tomu, že dosavadní pátrání po dvou ženách i odcizeném jízdním kole bylo bohužel bezúspěšné, obracíme se širokou veřejnost se žádostí o pomoc a spolupráci. Jakékoliv poznatky přijmou policisté obvodního oddělení PČR Sázava osobně nebo na telefonu 974 871 730. Kontaktovat lze ale i operátory na bezplatné lince 158," požádala Eva Stulíková svědky o spolupráci.