Už řadu měsíců rozebírá několik novodobých „zlatokopů" sdružujících se v občanském sdružení s názvem Blaničtí rytíři pod vedením bývalého pracovníka ministerstva vnitra Jiřího Tomise stráň nad silničkou mezi osadou Skrýšov a Lipová na Neveklovsku. Hledají zde věci údajně schované na sklonku 2. světové války.

„Šel jsem nedávno se psem na obhlídku honitby a nějaký muž se na mne osopil, co tam pohledávám," postěžoval si na chování kopáčů myslivec z nedaleké vesnice.

„Šla jsem nad ránem z Křečovic domů a na silnici se na mě nějaký chlap obořil, co tam pohledávám, kde jsou ostatní,  a celou dobu mi přitom svítil silnou baterkou do tváře," uvedla k setkání s hlídačem žena s tím, že to rozhodně nebyl příjemný zážitek.

Báňský úřad o kopání prý nevěděl

Stráň, ze které hledači pokladů dolují zeminu i balvany, mají pronajatou od podzimu 2006 od majitelky Marie Babické  ze Skrýšova.

Ta potvrdila, že se jí představitelé sdružení zaručili, že na kopání mají všechna potřebná povolení a že pozemek později uvedou do původního stavu.

Starosta obce František Vondra (v roce 2007 –  pozn.red.) konstatoval, že zastupitelé byli o hledání pokladu oficiálně informováni, ale že obec jinak s aktivitami na soukromém pozemku nemá nic společného.

Český báňský úřad o kopání u Skrýšova nic neví. „Těžko bychom něco takového povolovali," uvedl ředitel odboru Alexander Hykel s tím, že předseda kladenského obvodního báňského úřadu, pod který Křečovicko spadá, dostal za úkol situaci na místě prošetřit. Činností hledačů byl překvapený i odbor životního prostředí benešovské radnice.

„K žádnému povolení kopání u Skrýšova jsme se z hlediska ochrany přírody nevyjadřovali," uvedl vedoucí odboru Vojtěch Touš společně s referentem životního prostředí Ferdinandem Beranem s tím, počínání sdružení na místě prošetří.

Dopravní inspektorát na místě zároveň prošetří nepovolené odstavovaní osobních vozidel i karavanu bez registrační značky na krajnici silnice III/11441.

„Všechno máme v souladu se zákony," tvrdil v pondělí 15. ledna 2007 telefonicky Jiří Tomis, jehož na zájem autora  článku o lokalitu během dopoledne některý z kontaktovaných úředníků, nebo někdo, kdo telefonický hovor s nimi vyslechl,  upozornil.

Dále dodal, že o hledání věcí z 2. světové války ví křečovický starosta Vondra i senátor a současně neveklovský starosta Karel Šebek.

O co vám vlastně jde, ptal se Tomis

„Mám od městského úřadu dopis," uvedl jako argument legálnosti bývalý pracovník ministerstva vnitra s dovětkem, že na pracích má zájem také blíže nespecifikovaný poradce poslance Jana Vidíma z výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. „O co vám vlastně jde?" dotázal se nakonec Jiří Tomis.

Vzápětí redakci kontaktoval jakýsi František Prachař, jenž se prezentoval jako redaktor celostátního  periodika a mluvčí sdružení.

Po chvilce mlžení, verbálního napadání, vyhrožování advokáty a zpochybňování informací redakce  o činnosti občanského sdružení Blaničtí rytíři uvedl, že zájem na nalezení věcí mají blíže nespecifikovaní vlivní lidé a zveřejněním lokality se Benešovský deník přiřadí k nepřátelům skupiny kopajících pracantů se všemi důsledky.

Zástupce chtěl jména stěžovatelů

Další telefonujícím 15. ledna 2007 byl Petr Židlický, který se prohlásil jako zástupce Jiřího Tomise ve sdružení.  Bývalý pracovník zkrachovalého regionálního rádia tvrdošíjně požadoval jména a bydliště výše uvedených občanů, kteří zažili s kopáči nepříjemné setkání. Člen sdružení a tiskový mluvčí František Prachař odmítl potvrdit, že by Petr Židlický byl členem jejich spolku hledačů pokladu.

Další novinové články z roku 2007 o činnosti Blanických rytířů u Skrýšova zítra.