Další případy pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

„V červenci se ozvali z areálu sběrny druhotných surovin v Týnci nad Sázavou, že postrádají taktéž vibrační válec. Další zmizel i koncem října dělníkům přímo z jedné z benešovských ulic. Začátkem listopadu se pro změnu ztratila vibrační deska z areálu autodopravy v jedné obci na Příbramsku.

Rovněž v listopadu odcizil neznámý pachatel vibrační desku opět přímo z ulice v jedné obci v okrese Praha-východ. Celková škoda přesáhla jeden a půl milionu korun a nebyla zdaleka konečná," informovala Eva Stulíková z benešovské policie.

Všemi jednotlivými případy se začala zabývat různá oddělení ze Středočeského kraje. Také díky velmi dobré a kvalitní práci benešovských kriminalistů se ale okruh podezřelých začal brzy uzavírat. Poté, co se jim podařilo podrobněji rozkrýt jeden z případů v jejich teritoriu, vytipovali možného pachatele.

Začali ho sledovat

„Postupně zjistili, že dvaačtyřicetiletý muž z okresu Praha-západ nemá na svědomí pouze jeden skutek, ale i ty zbývající. Aby mu mohli tuto trestnou činnost prokázat, začali jej sledovat a sbírali i další důkazy. Teprve poté mohli přistoupit k akci.

Podezřelého zadrželi koncem listopadu v jeho bydlišti, právě když dorazil domů s další vibrační deskou, kterou krátce před tím odcizil z areálu firmy v jedné obci na Praze-západ," popsala další dějství policejní mluvčí.

V průběhu vyšetřování kriminalisté zjistili, že ve zmíněných šesti případech muž napáchal škodu převyšující 1,7 milionu korun.

Využil ke krádeži i polední přestávku

Ke krádežím používal sadu universálních klíčů od různé stavební techniky. S jejich pomocí poté jednoduše nastartoval například bagr zaparkovaný v prostorách staveniště, vyhlédnutou vibrační plošinu či válec na něj naložil a odvezl pryč. Bagr poté vrátil zpět na místo a uvedl do původního stavu, aby to vypadalo tak, že s ním vůbec nikdo nemanipuloval.

„V ovládání stavební techniky byl velmi zručný, takže stihl vytipovaný pracovní stroj odcizit třeba během polední přestávky, anebo těsně po pracovní době. U kradených vibračních desek a válců pozměňoval výrobní štítky a takto upravené je, většinou přes inzerát, prodával dále náhodným zájemcům nejen v České republice, ale i v zahraničí. Choval se přitom velmi profesionálně," konstatovala Eva Stulíková.

Auta si polepil firemními logy

Dodávková vozidla, která používal pro transport vibračních válců a desek, opatřil firemními polepy, aby působil maximálně věrohodně.

V některých případech desku či válec přivezl kupujícímu sám na místo určení, předal mu návod k použití, a dokonce proškolil i příslušné pracovníky, jak s touto technikou zacházet.

„Kriminalistům se následně podařilo zajistit a vrátit zpět jejich majitelům prozatím dva z takto odcizených pracovních strojů. Krátce po zadržení muže a při následných domovních prohlídkách zajistili také dvě dodávková vozidla, která při páchání trestné činnosti používal.

Dále sadu klíčů na ovládání stavební techniky, různé planžety na otevírání zámků, dálkové ovladače k pracovním strojům, firemní polepy na auta a také počítač, ve kterém měl uloženy různé návody k použití této techniky, včetně klíčů, planžet a dálkových ovládání," upřesnila policejní mluvčí.

Případ krádeží ještě není uzavřený

Policejní komisař muže obvinil z pokračujících trestných činů krádež a neoprávněné užívání cizí věci, za které mu hrozí dva až osm let za mřížemi. Zároveň ale nevylučuje, že jeho trestní stíhání v dohledné době rozšíří ještě o další skutky, u kterých je předpoklad, že by škoda mohla přesáhnout pět miliónů korun.

V takovém případě by si tento obviněný muž, který je v současné době vyšetřovaný na svobodě, mohl pobyt ve vězeňské cele prodloužit na dobu 5 až 10 let.