Pozitivní skutečností je, že se zvýšila celková objasněnost trestné činnosti, a to o více než pět procent. Policie tak byla úspěšná ve více než jedné třetině případů. Tím se zvýšil počet trestně stíhaných osob a přibylo i osob, které policie řešila ve zkráceném přípravném řízení. To je přitom velmi efektivní, neboť ti, kteří jím projdou, se dostávají k soudu daleko rychleji.

Další viditelný nárůst případů zaznamenala benešovská policie u pachatelů – recidivistů, tedy osob, které se dopouštějí trestné činnosti opakovaně. „Oproti tomu ale vzrostl počet pachatelů z kategorie mládež nad 15 let, což policie hodnotí velmi negativně," konstatoval Pavel Havránek, vedoucí územního odboru Policie ČR Benešov.

K dalšímu poklesu došlo u celkového počtu obětí trestných činů, nejvíce pak v kategorii mládež od 15 do 18 let, dospělých a osob nad 60 let. Nepatrně ubylo také osob v celostátním pátrání.

Charakter trestných činů se oproti roku 2013 zásadně nezměnil. Také v loni policisty zaměstnávaly převážně případy vloupání do vozidel a objektů, zejména těch rekreačních.

Na Týnecku se snížila kriminalita o čtvrtinu

Největší pokles trestné činnosti zaznamenali policisté v rámci obvodního oddělení Týnec nad Sázavou, kde se celkový počet skutků snížil o více než 25 procent. Nejméně trestných činů oproti tomu řešili policisté obvodního oddělení Sázava a Čechtice.

„Na pokles trestné činnosti mají určitě vliv četná bezpečnostní opatření, která probíhají po celý rok, a také úbytek pachatelů – recidivistů, kteří páchají značné množství méně závažné kriminality," objasnil vedoucí územního odboru PČR.

„Snažíme se o maximální nasazení policistů ,na ulici´ a dá se říci, že odeznívají i následky předloňské amnestie prezidenta republiky," vysvětlil benešovský policejní velitel.

„Jsem také rád, že se nám podařilo vhodně doplnit personální stav na oddělení služby kriminální policie a vyšetřování, což se v konečné fázi odrazilo i na zvýšeném množství objasněných případů, zejména v oblasti vloupání do objektů a motorových vozidel. Naším cílem je, pokračovat v tomto pozitivním trendu i nadále," konstatoval plukovník Pavel Havránek.

Dohled nad veřejným pořádkem je jednou z priorit i povinností republikové policie

Jedním z hlavních úkolů policie je ochrana majetku a dohled nad veřejným pořádkem. Také těmto činnostem se policisté na Benešovsku v loňském roce věnovali.

Ve spolupráci s městskými policiemi měst a obcí se podíleli na zajištění celé řady kulturních a sportovních akcí a úspěšně zvládli i ty velkého rozsahu s návštěvností i několika desítek tisíc osob.

„Za všechny lze zmínit například začátek a konec sezóny Vojenského muzea v Lešanech anebo několikadenní, velmi oblíbený hudební festival LET IT ROLL, které se díky jejich přítomnosti obešly bez závažnějších komplikací," připomněla Eva Stulíková, tisková mluvčí benešovské policie.

Zátahy se osvědčily, budou pokračovat i letos

Po celý loňský rok se pořádkoví i dopravní policisté a kriminalisté také preventivně zaměřovali do vytipovaných lokalit s bezpečnostními riziky, kde se snažili předcházet páchání trestné činnosti, ale i přestupkovým deliktům v oblasti veřejného pořádku a dopravy.

„V tomto nastaveném modelu budou pokračovat i v průběhu celého tohoto roku," ujistila policejní mluvčí. Některé z preventivních, dopravních a bezpečnostních akcí, o nichž bude Benešovský deník pravidelně informovat, se uskuteční na evropské, republikové či krajské úrovni, další opatření budou mít regionální charakter.