Na místo vyrazily záchranné složky. „Z Vlašimi do Komenského ulice vyjížděly dvě sanitky rychlé zdravotnické pomoci a z Benešova Subaru s lékařem a záchranářem i další sanitka s lékařskou posádkou," uvedl Petr Mach, náměstek ředitele středočeské záchranné služby.

Jeden z dělníků utrpěl zlomeninu stehenní kosti a stěžoval si na bolest zad. S podezřením na poškození páteře byl sanitkou transportovaný do pražské nemocnice. Tam skončil i druhý zraněný se zlomenou nohou. Třetího dělníka hospitalizovali v benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie s poraněným kotníkem.

Pro pomoc při manipulaci se zraněnými si zdravotníci vyžádali asistenci hasičů. „Zásah  byl náročný z hlediska maximální šetrnosti při manipulaci se zraněnými.  Tři osoby byly na plošině, která se zřítila přibližně z pěti metrů, vzájemně propletené. Hasiči si museli dávat pozor, aby nedošlo k dalšímu poškození  zdraví zraněných. Dalo se u nich  předpokládat i vnitřní krvácení nebo zranění," objasnil Josef Setnička, ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru.

Na místě neštěstí působili také městští strážníci, obvodní policisté a nakonec i kriminalisté.  Stavební vrátek byl určený výhradně pro přepravu materiálu, nikoliv osob.

„Komisař kriminální policie a vyšetřování  zahájil úkony trestního řízení proti zatím neznámému pachateli pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti," konstatovala policejní mluvčí Diana Škvorová.

Podobná nehoda se stala  na podzim 2008 v Benešově ve Wolkerově ulici, kde děda vozil pětiletého vnuka na plošině stavebního vrátku u rozestavěného rodinného domu a ta se s nimi přibližně ze sedmi metrů utrhla. Oba skončili v nemocnici. Stavební výtah tehdy zapnula babička.